Azért még AAA

Negatívra rontotta Hollandia kilátását a Fitch

Leminősítés lehetőségére utaló negatívra rontotta Hollandia lehetséges legjobb, "AAA" államadós-osztályzatának kilátását az eddigi stabilról kedden a Fitch Ratings, a holland gazdaságban egyszerre érvényesülő több sokkhatással indokolva a lépést.

2013.02.05 19:39MTI

A nemzetközi hitelminősítő szerint az egyik ilyen sokk a lakóingatlanok árának zuhanása. Ezzel kapcsolatban a Fitch Ratings kiemeli, hogy a holland ingatlanpiac korrekciója meredekebb a cég által korábban vártnál. Ezért a Fitch szakelemzői közölték: a legutóbbi csúcsszint és a várható mélypont közötti áresés mértékére adott előrejelzésüket az eddigi 18 százalékról 25 százalékra módosítják.

Mivel a holland háztartások adósságállománya a hazai össztermék (GDP) 130 százaléka, amely a legmagasabbak között van az EU-tagállamok között, a gyengülő ingatlanpiaci kilátások valószínűleg még inkább visszafogják a magánfogyasztást az áresés okozta negatív vagyoni hatás miatt - jósolta a hitelminősítő.

A Fitch Ratings londoni elemzői szerint ehhez járulnak a holland bankrendszerben változatlanul jelenlévő problémák - a négy holland nagybank közül 2008 óta három került súlyos pénzügyi helyzetbe és szorult külső segítségre -, valamint az államadósság-ráta, amely a hitelminősítő várakozása alapján a hazai össztermék (GDP) 77 százalékán tetőzik. Ez az adósságszint magasabb a Fitch besorolási listáján "AAA" osztályzattal nyilvántartott szuverén adósok zömének adósságrátájánál - áll a cég keddi londoni elemzésében.

A Fitch Ratings szerint mindemellett a holland kormány több évre szóló államháztartási konszolidációs tervének végrehajtását is nehezíti a gazdasági környezet, mivel a holland gazdaság rosszabbul teljesít a Fitch által vártnál.

Az idei évre 3 százalék a GDP-arányos holland államháztartási deficitcél, és ennek alapja a kormány 0,7 százalékos GDP-reálnövekedési várakozása, a Fitch előrejelzése szerint ugyanakkor a holland gazdaság teljesítménye az idén 0,5 százalékkal visszaesik, és ez a ház számításai alapján 3,4 százalékos hiányt eredményez 2013-ban - áll a kilátásrontáshoz fűzött elemzésben.

Egy másik nagy nemzetközi hitelminősítő, a Moody's Investors Service már hónapokkal ezelőtt negatívra rontotta Hollandia - e cég módszertanában "Aaa"-val jelölt - elit adósosztályzatának kilátását. A Moody's több más magas jövedelmi szintű, "Aaa" besorolású központi eurótagállam besorolására is negatív kilátást tart érvényben, így Németországra, Ausztriára és Luxemburgra.

A Moody's a nagy nemzetközi hitelminősítők közül elsőként adott leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást az euróövezeti adóskockázati megítélés szempontjából alapmércének tekintett német szuverén adósosztályzatra.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.