A kormány teljesítheti a deficitcélt

Fitch: erős elkötelezettség a hiánycsökkentés mellett

A magyar kormány megmutatta, hogy erőteljesen elkötelezett a hazai össztermékhez (GDP) mért államháztartási hiány 3 százalék alatt tartása mellett.

2012.12.20 18:00MTI

A nemzetközi hitelminősítő saját előrejelzése szerint a magyar kormány teljesíteni fogja a 2013-ra kitűzött államháztartási deficitcélt, és - szükség esetén további konszolidációs lépésekkel - 2014-ben is 3 százalék alatt tartja a GDP-arányos hiányt. 

A Fitch kiemelte, hogy az államadósság-ráta a 2010-ben mért 81 százalékos tetőzés után a becslések szerint a GDP-érték 77 százalékára csökkent az idén - a Magyarországhoz hasonlóan "BB" devizaadós-besorolási sávban nyilvántartott szuverén adósok mediánértéke 40 százalék -, és úgy tűnik, hogy a magyar közadósság-ráta enyhén lefelé ívelő pályára került. A Fitch Ratings szerint ugyanakkor a költségvetési fegyelemmel kontrasztban áll az "unortodox és kiszámíthatatlan" gazdaságpolitika, különösen a bankszektorral kapcsolatban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.