Müncheni konferencia

Berlin az EU és az Egyesült Államok közti szabadkereskedelmi tárgyalások megindítását sürgeti

Minél előbb el kell kezdeni a tárgyalásokat az Európai Unió (EU) és az Egyesült Államok között a szabadkereskedelmi megállapodásról, amelyet az amerikai alelnök ajánlott fel a müncheni biztonságpolitikai konferencián.

2013.02.03 20:01MTI

A berlini diplomácia vezetője szerint a transzatlanti szabadkereskedelmi övezettől "több munkahely, nagyobb növekedés és nagyobb jólét" várható, és "még inkább összekovácsolná" az EU-t Amerikával.
   
Westerwelle hangsúlyozta: most jött el a pillanat a tárgyalások megkezdéséhez. Ezt a lehetőséget "ki kell használnunk" - mondta a német külügyminiszter a Welt am Sonntagnak.
   
A lap értékelése szerint Joe Biden amerikai alelnök "szinte eufórikusan" beszélt a szabadkereskedelmi megállapodástól várható kölcsönös előnyökről az Obama-kormányzat külpolitikai programját felvázoló szombati müncheni előadásában. A megállapodás nemcsak a foglalkoztatás bővülését és a gazdasági növekedést ösztönözné, hanem "megerősítené a Nyugat pozícióját a világ nagy erőközpontjai közötti versenyben" - idézett a német lap az amerikai alelnök beszédéből.
   
Német gazdasági szervezetek már közvetlenül Barack Obama tavaly novemberi választási győzelme után is a szabadkereskedelmi tárgyalások megindítását sürgették. A német-amerikai kereskedelmi kamara szerint például az egyezmény hatására másfél éven belül 3 százalékponttal emelkedne a gazdasági növekedés mértéke az EU-ban és az Egyesült Államokban.
   
A német autóipari szövetség (VDA) szerint nem csupán a vámok, a kvóták és más importkorlátozó eszközök hátráltatják a kereskedelmet. Az autóiparban külön probléma az óceán két partján egyformán érvényes szabványok, előírások hiánya is, ezért ezt a kérdést is fel kell venni a tárgyalások napirendjére.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.