Müncheni konferencia - Összefoglaló

Szabadkereskedelmi megállapodást ajánlott az EU-nak az amerikai alelnök

Az Európai Uniónak (EU) a szabadkereskedelmi megállapodás lehetőségét, Iránnak pedig a kétoldalú tárgyalás lehetőségét ajánlotta fel Joe Biden amerikai alelnök szombaton a müncheni nemzetközi biztonságpolitikai konferencián.

2013.02.02 23:30MTI

Az orosz diplomácia vezetője első alkalommal találkozott Mohmed Moáz el-Hatíbbal, az Ellenzéki Erők és a Szíriai Forradalom Nemzeti Koalíciója nevű ellenzéki ernyőszervezet vezetőjével, aki a megbeszélés után újságíróknak elmondta, hogy Lavrov további tárgyalásra hívta Moszkvába. Az orosz külügyminiszter kiemelte, nem biztos, hogy párbeszéd alakul ki a szíriai ellenzékkel, de bíztató, hogy Hatíb "reálisan" szemléli a fejleményeket, és alaposabban ismerni kívánja az orosz álláspontot.
    
A délutáni találkozót megelőzően tartott előadásában Szergej Lavrov határozottan kiállt a szíriai vezetés mellett, és óvott attól, hogy bárki is kívülről próbálja meg elmozdítani Bassár el-Aszad elnököt. Moszkva a katonai beavatkozás gondolatát is elutasítja, és ellenzi az "önkényes, egyoldalú szankciókat" - szögezte le. Hangsúlyozta, hogy a vegyi fegyverek jó kezekben vannak, a szíriai kormány ellenőrzés alatt tartja azokat. Veszélyhelyzet akkor alakulna ki, ha a felkelők szereznék meg a szíriai hadsereg vegyi fegyvereit - mondta Szergej Lavrov.
   
A vasárnapig tartó háromnapos informális tanácskozásra 90 országból érkeztek részvevők, köztük több mint tucatnyi ország külügyminisztere, nagyjából 10 kormányfő, csaknem 70 védelmi miniszter és több mint 50 vállalatvezető. A szombati nap legnagyobb figyelemmel várt programja Joe Biden előadása volt a második Obama-kormányzat külpolitikai programjáról. Az alelnök hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok változatlanul Európával áll a legszorosabb szövetségben, de a következő négy évben is nyit az ázsiai-csendes-óceáni térség felé. Ezt azonban nem az európai partnerek rovására, hanem éppen az ő érdekükben is teszi.

Washington minél hamarabb szabadkereskedelmi megállapodást kíván kötni az EU-val. Ehhez sok problémát kell megoldani, például egyetértésre kell jutni számos szabvány egységesítéséről, de kellő politikai akarattal célhoz lehet érni - mondta az alelnök, hangsúlyozva, hogy a szabadkereskedelmi megállapodás "végtelenül gyümölcsöző" lenne mindkét félnek.
   
Iránról szólva kiemelte, hogy a teheráni vezetés atomprogramja körüli konfliktusban Washington kétoldalú megbeszélésre is hajlandó, ha az iráni vezetés komolyan gondolja, hogy tárgyalásos úton kívánja rendezni az atomprogram ügyét. Joe Biden hangsúlyozta: Washington célja annak megakadályozása, hogy Irán atomfegyverhez jusson.
   
Az amerikai alelnök Szíriával kapcsolatban kijelentette, hogy Bassár el-Aszad nem alkalmas a szíriai nép vezetésére, ezért távoznia kell. Malival kapcsolatban azt mondta: Amerika a terrorizmus elleni nemzetközi küzdelem részeként támogatja a francia katonai beavatkozást.
   
Az Egyesült Államok Barack Obama második elnöki periódusában is az amerikai-orosz kapcsolatok javítására törekszik - mondta Joe Biden, fontosnak nevezve a két ország közötti együttműködést. Ugyanakkor utalt arra, hogy egy sor kérdésben eltérnek az álláspontok.
   
Guido Westerwelle német külügyminiszter üdvözölte a szabadkereskedelmi megállapodásra vonatkozó ajánlatot. Úgy vélte, megérett az idő a "közös transzatlanti belső piac" kialakításához. Iránnal kapcsolatban hangsúlyozta: a teheráni vezetésnek el kell fogadnia a közvetlen tárgyalásokra irányuló amerikai ajánlatot.
   
Anders Fogh Rasmussen, a NATO főtitkára előadásában hangsúlyozta: az utóbbi tíz évben az amerikai részarány 63 százalékról 72 százalékra emelkedett a NATO összesített kiadásaiban, miközben a szövetség legtöbb európai tagja jelentősen visszafogta védelmi költségvetését. Ennek a politikának a folytatása vonzó lehetőségnek tűnik "a megszorítások korában", pedig valójában a biztonságot veszélyeztető, rossz döntés. Az Egyesült Államok elköteleződését a NATO mellett csak "komoly európai hozzájárulással lehet biztosítani" - mondta a szervezet főtitkára.
   
Magyarországot Hende Csaba honvédelmi miniszter képviseli az idei, sorrendben 49. müncheni biztonságpolitikai konferencián. A tanácskozás
a szokásosnál is nagyobb érdeklődés és magasabb szintű részvétel mellett zajlik - mondta a miniszter az MTI-nek telefonon. Hende Csaba a konferencia margóján kétoldalú tárgyalást folytatott többek között Ehud Barak izraeli védelmi miniszterrel. A mintegy félórás megbeszélésen elsősorban nem katonai együttműködésről volt szó, hanem a két ország közötti kapcsolatok elmélyítésének lehetőségeiről.

A honvédelmi miniszter elmondta, hogy az izraeli kezdeményezésre szervezett találkozón Magyarország nyitottságát hangsúlyozta, Ehud Barak pedig egyebek mellett felvetette, hogy a Lengyelországgal kialakított programok mintájára izraeli fiatalok Budapestre is ellátogathatnának a holokauszt történetének megismerése céljából.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.