Nem "hátsó udavara" Budapestnek

Kezdődhet a csepeli szociális városrehabilitációs projekt megvalósítása

Megkezdődhet a déli lakóközpont szociális célú rehabilitációja Csepelen, miután pénteken aláírták a projekt támogatási szerződését.

2013.02.01 15:05MTI

A szerződést Németh Szilárd (Fidesz-KDNP) polgármester és Bozzay Péter, a Pro Régió Ügynökség ügyvezetője írta alá. György István városüzemeltetési főpolgármester-helyettes az eseményen kiemelte: ebben a ciklusban már nem lehet úgy tekinteni a XXI. kerületre, mintha Budapest "hátsó udvara" lenne, hiszen a kerület és a főváros együttműködésében sok jelentős projektet valósítottak meg. 

Példaként említette a csatornaberuházásokat, továbbá a megépült gerincutat, kerékpárutat és több, a kisebb lakóközösségeknek kedvező beruházást. A városvezető a most kezdődő programot a kormány, a fővárosi és a kerületi önkormányzat együttműködése újabb állomásának nevezte, hozzátéve, bízik abban, hogy a következő időszakban "meghatározó források" jutnak Csepelre. 

Németh Szilárd polgármester arról számolt be, hogy a beruházás a városrész harmadik nagy városrehabilitációs projektje lesz. Az első a 7 tízemeletes ház megújítását jelentő Ady-projekt volt, amelyet - mint mondta - az előző városvezetéstől örököltek, de a felülvizsgálat következtében sikerült több száz millió forintot megtakarítani. 

Szavai szerint a 7 tízemeletes ház megújítása csak töredéke a tennivalóknak, ezért folyamatosan keresték az új lehetőségeket. A Csepel kapuja elnevezésű beruházás további öt lakóház és teljes környezetének megújítását tartalmazta. 

A kerületvezető ismertette, hogy a déli lakóközpont rehabilitációjához több mint 1 milliárd 350 millió forint támogatást nyertek el, ez az első olyan beruházás Csepelen, amelyet 100 százalékban az Európai Unió finanszíroz. Ezzel együtt a 3,7 milliárd forintot is meghaladja az az összeg, amely az elmúlt években a kerületbe jutott. 

A beruházás az épületek megújításán túl egyebek mellett tartalmazza a Szent Imre tér teljes rekonstrukcióját, az egykori Rákóczi iskola földszintjén kialakítandó szociális központot, a Karácsony Sándor általános iskola szociális beruházásait és munkaerő-piaci képzést. A projekt 2015. május végén zárul.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.