Szerepe lehet Pakson is

Új atomenergetikai piacokon a Ganz EEG Kft.

A többségi orosz tulajdonban lévő Ganz Engineering és Energetikai Gépgyártó Kft az épülő új orosz atomerőművek számára gyártott berendezések mellett 2013-ban a Dél-Ukrán Atomerőműnek szállít hat nagy szivattyút, továbbá a magyar Ganz Holding cégcsoport tagjaként szerepe lehet a Paksi Atomerőmű tervezett bővítésében.

2013.01.31 19:19MTI

A társaság közleménye szerint a 2008-ban alakult magyar-orosz vegyesvállalat termelési volumene és megrendelésállománya 2012-ben jelentősen nőtt, tavaly több mint 24 millió euróért rendeltek az oroszországi atomerőművek tőlük berendezéseket. 

A cég az épülő új rosztovi atomerőmű 4-es blokkja számára 9 nagy teljesítményű szivattyút szállít 2013 első felében mintegy 13 millió euró értékben, 2016-ig pedig az Oroszországi Kalinyingrád megyében épülő Balti erőmű számára gyárt 8 nagy szivattyút mintegy 11 millió euróért. Új lendületet vett a cég által 1980 óta gyártott atomerőművi átrakók fejlesztése is, miután a Leningrádi-2-es erőmű fűtőelemek ki- és berakását végző berendezéshez részegységeket rendelt, amelyek gyártása jelenleg is folyik - áll a közleményben. 

A vállalat részben licencek segítségével fejleszti az átrakók vezérlését, illetve a fűtőanyag-cellák hermetikusságát ellenőrző berendezéseket is. A cég szerint Oroszországon kívül más piacokon is számolnak a Ganzzal. A vállalat ukrán megrendelésre 6 erőművi szivattyút gyártott 850 ezer euró értékben, amelyeket február elején szállítanak ki a megrendelőnek. 

A versenyképesség növelése érdekében technológiai fejlesztésekre az idén mintegy 300 millió forintot fordít a vállalat. Az orosz atomenergetikai ipar minősített beszálltójaként a Ganz a későbbiekben orosz technológiával épülő atomerőművek számára is gyárthat berendezéseket külföldön. A Ganz Holding többi cégével együtt a társaság azon vállalatok között lehet, amelyek szerepet kaphatnak beszállítóként az új paksi erőmű építésében - áll a Ganz EEG Kft. közleményében. 

A Ganz EEG Kft. orosz-magyar vegyesvállalat 2008-ban alakult, 51 százalékos tulajdonosa az orosz Roszatom konszernhez tartozó atomenergetikai gépgyártó holding, az Atomenergomas Nyrt., 49 százalékos tulajdonosa pedig a Ganz Holding Zrt. A Ganz EEG Kft. 2012-ben 4,3 milliár forint árbevétel mellett 400 millió forintos nyereséget ért el.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.