2014-től

Cséfalvay: az EU-s pénzek 60 százalékát gazdaságfejlesztésre fordítjuk

Az Európai Unió (EU) 2014-2020-as költségvetési ciklusában az ország az uniós források 60 százalékát közvetlenül a növekedés ösztönzésére, gazdaságfejlesztésre fordítja majd, erről már határozott a magyar kormány.

2013.01.31 17:35MTI

Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államtitkára elmondta: a források további 40 százalékát a humánerőforrással, az infrastruktúrával, a környezetvédelemmel és az energiahatékonysággal kapcsolatos fejlesztésekre szánja a kormányzat. Elmondta: arról is döntött a kormány, hogy 2014-től az operatív programok irányító hatóságai a szakminisztériumokhoz kerülnek, ezzel nagyobb lesz az összhang a stratégia, a szakpolitikák és a végrehajtás területén. 

Az egyes fejlesztési célokra szánt konkrét pénzeszközök nagyságáról egyelőre még nem lehet beszélni, erről hamarosan döntenek majd az EU állam- és kormányfői - tette hozzá. Az államtitkár elmondta: az Európai Unió öt fő célt tűzött ki az integráció országai számára az EU következő költségvetési ciklusában. Ezek között szerepel, hogy az időszak végére, 2020-ra a kutatás-fejlesztésbe (K+F) kell fektetni az EU GDP-jének 3 százalékát, a foglalkoztatottságnak pedig a 20-64 évesek körében el kell érnie a 75 százalékos arányt. 

Jelentős lépéseket kell tenni az éghajlatvédelem területén, így például 2020-ra 20 százalékra kell növelni a megújuló energiaforrások arányát, 20 százalékkal kell javítani az energiahatékonyságot és 20 százalékkal kell csökkenteni az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását az 1990-es évekhez képest. 

Cséfalvay Zoltán elmondta: 2020-ra az oktatásban 10 százalék alá kell mérsékelni a korai iskolaelhagyók arányát, és el kell érni, hogy felsőfokú végzettsége legyen a 30-34 éves korosztály legalább 40 százalékának. Emellett küzdeni kell a szegénység és a társadalmi kirekesztés ellen, úgy, hogy a költségvetési időszak végére 20 millióval csökkenjen az EU-ban az extrém szegénységben élők száma. 

Az államtitkár kifejtette: Magyarország az EU öt fő prioritásával összhangban azt vállalta, hogy a K+F ráfordítások aránya a GDP-hez viszonyítva a 2011-es 1,2 százalékról 1,8 százalékra emelkedik, a foglalkoztatottságot Magyarország is 75 százalékra akarja növelni 2020-ra a tavalyi 60,7 százalékról, a felsőfokú végzettséggel rendelkezők arányát 30,3 százalékra akarja Magyarország növelni a tavalyi 28,1 százalékról. 

Cséfalvay Zoltán hozzátette: ezzel párhuzamosan a korai iskolaelhagyók hányadát 10 százalékra akarják csökkenteni a 2011. évi 11,2 százalékról, a szegénységben élők arányát pedig 5 százalékkal kívánják mérsékelni.

Elmondta: Magyarország a megújuló energia hányadát 2020-ra 14,65 százalékra akarja emelni a tavalyi 8,79 százalékról. A cél az, hogy Magyarország fenntartható, magas hozzáadott értékű termelésre és a foglalkoztatás bővítésére épülő gazdasági növekedést érjen el az EU következő költségvetési ciklusában - emelte ki Cséfalvay Zoltán.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.