A kilábalásra még várni kell

Zsugorodott a magyar gazdaság januárban

Zsugorodott a magyar gazdaság januárban a Világgazdaság mutatószáma szerint, a Gyorsulási Irányadó (GYIA) 1,01 százalékkal esett az előző év azonos időszakához viszonyítva, az előző hónaphoz képest pedig 0,04 százalékkal.

2013.01.31 07:37MTI

A lap csütörtöki száma ismerteti: a tíz részindex közül öt negatív irányban befolyásolta GYIA-t, négy javította, míg egy semlegesen hatott rá.
   
Az öt pénzügyi részindex közül kettő csökkentette, ugyanennyi növelte, és egy nem befolyásolta a mutatót. A pénzkínálat reálértéke visszaesett, és a BÉT vezető indexének teljesítménye is rontott a GYIA-n. A reálkamat mérséklődése valamint a rövid és a hosszú állampapírok közötti kamatkülönbség csökkenése a növekedés irányba hatott. Az Ifo-index stagnálása nem mozdította el a mutatószámot.
   
A makrogazdasági alindexek közül a reálkeresetek emelkedése és a munkakeresés átlagos időtartamának csökkenése pozitívan befolyásolta a GYIA-t, ugyanakkor utóbbi csak minimális javulást mutat, és továbbra is 17 hónapnál több időbe telik új állást találni. A fogyasztási hitelek állományának visszaesése és az ipar teljesítménye lefelé húzta az indexet. Az ipari termelés visszaesett, és rontott az összképen az ipar belföldi értékesítésének volumenindexe is.
   
A gyorsulási irányadó egy elismert, nemzetközi módszereken alapuló mutató, amelyet a GDP-t (bruttó hazai termék) jól előre jelző részindikátorokból hoztak létre. Az index mindig az adott hónap reálgazdasági teljesítményét jellemzi.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.