100 százalékos kapacitással üzemel

Rákapcsolódott az iráni energiahálózatra a busehri atomerőmű

Rákapcsolódott az iráni energiahálózatra a busehri atomerőmű január ötödikén.

2013.01.09 12:51MTI

Fereidún Abbaszi Davani, az iráni nukleáris program irányítója elmondta, hogy az erőmű száz százalékos kapacitással üzemel. Irán és a térség első atomerőműve a fővárostól, Teherántól mintegy 1200 kilométerre délre, a Perzsa-öböl melletti Busehrben található. Első reaktorblokkja a nyugati és az orosz technika keveréke. 

A német Siemens cég leányvállalata, a Kraftwerk Union kezdte építeni még 1975-ben. Az építési munkálatok azonban leálltak részben az 1979. évi iszlám forradalom és a nem sokkal később kirobbant iráni-iraki háború miatt, a szerződést pedig felmondták. Ezt követően egyik nyugati állam sem vállalta befejezését. 

A munkálatok folytatásáról 1995 januárjában orosz-iráni megállapodás született, 1998-ban pedig olyan szerződést kötött Irán az Atomsztrojexport orosz nukleáriserőmű-építő céggel, hogy a vállalat "kulcsrakészen" adja át az első reaktorblokkot.

Egyes szakértők szerint a busehri reaktor beindítása nem hozza közelebb Iránt a nukleáris fegyverek kifejlesztéséhez, mivel Irán Oroszországtól szerzi majd be a fűtőelemeket, és a hatályos kétoldalú megállapodás értelmében oda is kell visszaszállítania a kiégett fűtőrudakat. 

Emellett a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség szakértői is rajta tartják majd a szemüket, nehogy katonai célokra használják fel a kiégett hasadóanyagot, ami amúgy is inkább csupán elméletileg lehetséges. Az 5 százalékos dúsítású urán erőművek működtetésére használható, csak a 80-90 százalékos tisztaságúból készülhet atomfegyver.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.