Költségvetési szakadék

Nem volt áttörés Obama elnök és a kongresszusi vezetők találkozóján

Eredménytelenül zárult pénteken a washingtoni Fehér Házban Barack Obama elnök és a kongresszus két-két republikánus párti és demokrata párti vezetője közötti költségvetési válságtanácskozás - jelentette az amerikai sajtó.

2012.12.29 07:51MTI

A találkozó célja az volt, hogy elkerüljék a "költségvetési szakadékot" (fiscal cliff), egy összesen nagyjából 600 milliárd dolláros megszorító csomagnak az amerikai gazdaságra gyakorolt negatív hatását. A megszorítások január 1-jétől automatikusan életbe lépnek, ha az elnök és a kongresszus addig nem állapodnak meg a csomag részét képező intézkedések módosításáról.

Obama a hírek szerint nem terjesztett elő új kompromisszumos javaslatot az egyórás találkozón, amelyen Joe Biden alelnök és Timothy Geithner pénzügyminiszter is részt vett. Az elnök - aki november 16-a után tárgyalt ismét a kongresszusi vezetőkkel - megismételte azt a javaslatát, hogy emeljék meg azoknak a háztartásoknak az adóját, amelyeknek az éves jövedelme meghaladja a 250 ezer dollárt.

John Boehner, a képviselőház republikánus elnöke korábban azt javasolta, legyen 400 ezer dollár a küszöb.

A szenátus demokrata párti többségének és republikánus kisebbségének a vezetői közölték: remélik, hogy vasárnap - kevesebb mint 24 órával a határidő előtt - be tudnak terjeszteni egy kétpárti kompromisszumos javaslatot a felsőház elé. A fő kérdés ugyanakkor, hogy a képviselőház rábólint-e egy ilyen javaslatra. A képviselőházban ugyanis a demokrata párti Obama elnökkel szembenálló Republikánus Pártnak van többsége.

A New York-i tőzsdemutatók pénteken immár ötödik egymást követő napja estek a megállapodás elmaradása miatt. Szakértők szerint a megállapodás híján életbe lépő megszorítások sokként érnék a válságból kilábalni látszó, de még törékeny amerikai gazdaságot, és ez súlyos következményekkel járna az egész világgazdaságra nézve.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.