Költségvetési szakadék

Fiscal cliff: Obama még mindig tárgyal

Barack Obama amerikai elnök találkozóra hívta péntekre a washingtoni Fehér Házba a Demokrata Párt és a Republikánus Párt két-két vezető politikusát, hogy a december 31-i határidő lejárta előtt még egyszer megpróbáljanak megállapodni azokról az intézkedésekről, amelyekkel elkerülhető a "költségvetési szakadék" (fiscal cliff).

2012.12.28 07:59MTI

A találkozóra a Republikánus Pártból John Boehner, a képviselőház elnöke és Mitch McConnell, a szenátusban kisebbségben lévő republikánus szenátorok vezetője kapott meghívást, a Demokrata Pártból szintén a kongresszus két házában helyet foglaló képviselőcsoport vezetői, Harry Reid és Nancy Pelosi.

Obama elnök csütörtökön a pénzügyi vita miatt karácsonyi szabadságát megszakítva visszatért Washingtonba.

Az újabb, magas szintű egyeztetés hírére az amerikai tőzsdéken a nap végi kereskedésben eltűnt az aznap keletkezett veszteségek jó része.

Az elnöknek és a kongresszusnak kompromisszumra kell jutniuk december 31-ig a költségvetésről annak érdekében, hogy elkerüljék egy tavaly elfogadott törvény értelmében automatikusan életbe lépő, összesen 600 milliárd dollár értékű adóemeléssel és kiadáscsökkentéssel járó kiigazító intézkedéseket. Megfigyelők szerint a megszorító intézkedéseknek rendkívül negatív hatása lenne az amerikai konjunktúrára, és ez súlyos következményekkel járna az egész világgazdaságra nézve.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.