Magyar szabadalom forradalmasítja a lengéscsillapí

Új hidraulikus energiaelnyelő technológia uniós támogatással

A leginkább járművek lengéscsillapítójához hasonlítható új technológiát, úgynevezett speciális energiaelnyelő hidraulikus hengereket fejlesztett ki a Solid 4D Kft., amely komoly perspektívát jelent számos iparágban. A magyar találmány kifejlesztését az Európai Unió 172,7 millió forinttal támogatta.

2012.12.18 12:32ma.hu

Alapvetően új hidraulikus csillapítótechnológiát fejlesztettek a 2002-ben alapított Solid 4D Kft. szakemberei. A leginkább járművek lengéscsillapítójához hasonlítható technológia mindig és automatikusan a lehető legkisebb szükséges erővel fékezi az elmozdulást, amely komoly perspektívát jelent például az autóiparban. A jármű-lengéscsillapítók mellett a technológia sofőrülések rugózásában, illetve nehéz szerelvények becsuklásgátlójaként is alkalmazható, de akár toronyházak rezgéselnyelő alapozásánál is. Az eszközök nagyszériás gyártása várhatóan olcsóbb lesz a hagyományos megoldásokénál.

A kutatás-fejlesztés során a mérnökök feltárták a tervezéshez szükséges áramlástani számítások részletes matematikai hátterét, illetve a modelleket speciális háromdimenziós CAD programmal vizsgálták. A numerikus analízissel véglegesített tervezési paraméterek lehetővé teszik, hogy az új, szabadalomi bejelentés alatt álló csillapítóeszközök bármilyen méretben és felhasználási területen tervezhetők és alkalmazhatók legyenek.

Az elméleti fejlesztést és a kísérleti, illetve prototípusok elkészítésének 240 milliós költségét az Európai Unió 72 százalékos, 172,7 millió forintos támogatásban részesítette.

KMOP-1.1.1-08/1-2008-0050

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.