2007 óta folyamatosan

Az IMF hamis adatszolgáltatással vádolja Argentínát

Az IMF igazgatótanácsa január végén bírálja el, hogy javult-e az Argentína által a szervezet számára szolgáltatott adatok minősége, illetve dönt az esetleges szankciókról.

2012.12.18 11:58MTI

Argentínát 2007 óta folyamatosan az a vád éri, hogy manipulált adatokat szolgáltat az inflációról, a GDP és az ipari termelés növekedéséről, az áremelkedés ütemét a valóságosnál alacsonyabbnak, a GDP-mutatót és az ipari termelési adatot jobbnak tüntetve fel. Ennek részben politikai haszonszerzés az oka, részben az, hogy így akarják csökkenteni az inflációhoz kötött adósságállomány után fizetendő törlesztőrészleteket. 

A Buenos Aires-i kormány tagadja a vádat. Szeptemberben az IMF három hónapot adott Argentínának, hogy előrehaladást érjen el az ügyben, és egyben felkérte Christine Lagarde-ot, az IMF vezérigazgatóját, hogy december 17-éig terjesszen be jelentést az argentin intézkedésekről. Ez meg is történt, a jelentést azonban nem hozzák nyilvánosságra - mondta Gerry Rice, az IMF szóvivője. 

Ha a szervezet igazgatótanácsa nem találja kielégítőnek Argentína válaszát, haladékot is adhat, de fokozatosan szankciókat is hozhat az ország ellen, amelyek a szavazati jog megvonásától egészen az IMF-ből kizárásig terjedhetnek. Az utóbbira nem volt példa 1954 óta, amikor Csehszlovákiát távolították el a nemzetközi pénzügyi szervezetből. Szakértők különösen az inflációs adatok megbízhatóságát tartják több mint kétségesnek. Az argentin statisztikai hivatal, az INDEC például évi 10 százalékos inflációt jelent, független közgazdászok ellenben 20-25 százalékra teszik a valóságos számot.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.