"Némi javulásra van kilátás"

Az IMF vezérigazgatója bizakodóbb a hivatalos előrejelzésnél

A fejlett gazdaságok kissé gyorsabban növekedhetnek jövőre, mint eddig várták.

2012.12.16 18:10MTI

"Némi javulásra van kilátás az idei évhez képest", és a fejlett gazdaságok hazai összterméke (GDP) 2013-ban átlagosan 1,6 százalékkal növekedhet – mondta Christine Legarde, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója.
 
Az IMF a legutóbbi hivatalos előrejelzésében, az októberben megjelent "Világgazdasági Kilátások"-ban átlagosan 1,5 százalékos gazdasági növekedést valószínűsített a fejlett országoknak jövőre. Jóslatai előző, júliusi közbenső kiadásában még 1,8 százalékos növekedést várt ezekben az országokban 2013-ra, még korábban, áprilisban pedig 2,0 százalékot jósolt nekik a jövő évre. 

Az IMF statisztikája szerint a fejlett gazdaságok 2010-ben átlagosan 3,0 százalékkal, tavaly 1,6 százalékkal bővültek. Az idei növekedésüket 1,3 százalékra valószínűsítette a nemzetközi pénzintézet a júliusban várt 1,4 százalék helyett. A többi előrejelzésen Christine Lagarde nem módosított. 

Az euróövezetnek erre az évre 0,4 százalékos visszaesést, jövőre 0,2 százalékos bővülést, a közép- és kelet-európai országoknak idén 2,0 százalékos, jövőre 2,6 százalékos átlagos GDP-növekedést valószínűsít az IMF, ezen belül Magyarországon a tavalyi, 1,7 százalékos GDP-többlet után idén 1,0 százalékos visszaesésre, jövőre 0,8 százalékos növekedésre számít.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.