30 százalék

Előlegigénylési lehetőség gazdálkodók számára december elejétől

Harminc százalékos támogatási előlegigénylésre lesz lehetőségük december 7-től azoknak a gazdálkodóknak, akik uniós forrás - társfinanszírozás - felhasználásával valósítanak meg mezőgazdasági beruházásokat.

2012.11.26 12:31MTI

V. Németh Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) vidékfejlesztésért felelős államtitkára hozzátette: az ezt lehetővé tévő rendelet november 22-én jelent meg. A rendelet célja, hogy a lehető legteljesebb mértékben felhasználhatóak legyenek az ágazat számára - ezen belül is a beruházásokra - rendelkezésre álló uniós támogatási források.
 
A szaktárca ezért dolgozta ki az előlegfizetés lehetőségét, amit a gazdálkodók 110 százalékos bankgarancia mellett vehetnek igénybe. Emlékeztetett: a 2007-2013 között az ágazat rendelkezésére álló uniós támogatási forrás mintegy 1350 milliárd forint, amelynek mintegy kétharmada - 800 milliárd forint - jut a beruházások támogatására. V. Németh Zsolt elmondta: eddig a forráslekötés aránya mintegy 86 százalék, a kifizetések aránya pedig mintegy 50 százalék körül mozog. Hozzáfűzte: a forráslekötések arányát a tárca szeretné 90 százalék fölé növelni. 

Az előlegfizetés lehetősége szinte valamennyi mezőgazdasági beruházást érinti. Így támogatási előleg kérhető például: az integrált közösségi szolgáltató terek (IKSZT-k) megvalósításához, ültetvények korszerűsítéséhez, állattartó telepek modernizálásához, a falumegújításhoz és a vidéki örökség megőrzéséhez is. Az államtitkár az MTI kérdésére közölte: az előlegfizetéshez összesen mintegy 120 milliárd forintos forrásszükséglettel számol a szaktárca.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.