Bevezetik a gyógyszertári szolgáltatási díjat is

A jövő év harmadik negyedétől elérhető a patikaalap

A jövő év harmadik negyedétől lesz elérhető az úgynevezett patikaalap, amely elősegíti, hogy a gyógyszertárban dolgozó gyógyszerészek a gyógyszertárak többségi tulajdonosaivá váljanak.

2012.11.22 13:38MTI

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) közleményében kifejtették: Orbán Viktor kormányfő július 16. és 26. közötti miniszterelnöki konzultációs sorozata nyomán a kormány megtárgyalta és elfogadta a pénzügyi (patika-) alapról és a gyógyszertári szolgáltatási díjról szóló koncepciót. 

Ez a patikaalap 2013 harmadik negyedétől olyan, türelmi idővel rendelkező, kedvező kamatozású hitelkonstrukció elérhetőségét biztosítja a gyógyszerészek részére, amely lehetőséget nyújt a gyógyszertárakban történő 25, illetve 50 százalékot meghaladó tulajdonrészhez való jutáshoz. Ezenfelül bevezetik a gyógyszertári szolgáltatási díjat is. Ezt - mint kiemelték - nem a betegek, hanem az állam fizeti a gyógyszerészeknek. 

A szolgáltatási díj elosztása pedig segíti a vidéki kisforgalmú gyógyszertárak stabilitását - íra az Emmi. Mint írták: ez első lépésben a vényköteles gyógyszerek és gyógyszertárban készített úgynevezett magisztrális gyógyszerek esetében jelent előrelépést. 

A gyógyszerészek által nyújtott gyógyszerbiztonsági szolgáltatás keretében a betegek részletesebb tájékoztatást kapnak gyógyszerükkel kapcsolatban: tájékozódhatnak a beszedett gyógyszerek közötti kölcsönhatásokról, az esetleges azonos hatóanyagú gyógyszerek együttes szedésének következményeiről, s ezáltal a gyógyszertárak és a gyógyszerészek is "aktív részeseivé" válnak a mellékhatásokkal kapcsolatos figyelőrendszernek. 

Mindemellett egy új szabályozás révén a gyógyszertárak számára is előírják a népegészségügyi programokban való aktív szerepvállalást - olvasható az Emmi közleményében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.