Állami kezességgel

A fészekrakó hitelek állománya 73,5 milliárd forint volt

Az állami kezességgel biztosított, úgynevezett fészekrakó hitelek állománya 73,5 milliárd forint volt 2012 második negyedévében, a szerződések száma meghaladta a 24 ezret; a kezességbeváltás az idén eddig 2,5 milliárd forintot tett ki.

2012.11.22 13:10MTI

Az Országgyűlés honlapján olvasható dokumentum szerint a kezességbeváltás a gazdasági válság miatt 2010-ben megemelkedett, a kifizetett összeg abban az évben megközelítette az 5,7 milliárd forintot, a teljesített kérelmek száma pedig 2308 volt. 2011-ben a kifizetett összeg 2,6 milliárd forintra, a kérelmek száma 1069-re csökkent, míg 2012. november 9-éig közel 2,5 milliárd forintot fizettek ki 800 kérelmezőnek. 

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter, egy képviselői írásbeli kérdésre adott válaszában emlékeztet, hogy a fiatalok lakáshoz jutását segítő fészekrakó hitel feltételei 2009-ben változtak: 10-ről 30 százalékra emelkedett a minimálisan szükséges önerő mértéke, amihez más lakástámogatási formák is felhasználhatók. A hitelt 35 évnél fiatalabb házaspárok, élettársak és gyermeküket egyedül nevelő személyek igényelhetik, akik nem rendelkeznek lakással. 

Az állami kezességvállalás feltétele, hogy a hitelből finanszírozott ingatlan ára, illetve építési költsége nem haladhatja meg budapesti és megyei jogú városban használt lakás vásárlása esetén a 12 millió forintot, új lakás vásárlása vagy építése esetén – telek nélkül – a 15 millió forintot, más településeken használt lakás vásárlása esetén a 8 millió forintot, új lakás esetén – telek nélkül – a 12 millió forintot. 

A fészekrakó hitelnél az állami készfizető kezesség a hitelcél szerinti ingatlanra bejegyzett jelzálogjoggal nem biztosítható, az ingatlan hitelbiztosítéki értékének 60 százalékát meghaladó hitelrészre vonatkozik, de nem haladhatja meg az ingatlan hitelbiztosítéki értékének 100 százalékát.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.