A rosszul sikerült mondat

Hálózat a Tanszabadságért: hiteltelen Balog Zoltán bocsánatkérése

A Hálózat a Tanszabadságért (HAT) hiteltelennek tartja Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter bocsánatkérését. A szervezet úgy véli, a köznevelés átszervezése a korszerű pedagógiai módszereket professzionálisan alkalmazó pedagógusokat hozza a legkiszolgáltatottabb helyzetbe.

2012.11.19 17:17MTI

Az MTI-hez hétfőn eljuttatott, a miniszternek címzett nyílt levélben a szervezet azt írta: bár elhiszik, hogy Balog Zoltán tiszteli a pedagógusokat, ez az alapállása azonban szöges ellentétben áll a tárca oktatáspolitikai irányító tevékenységével, legalábbis "a jobbítani, fejleszteni, a modern pedagógia igényeinek megfelelni szándékozó magyar pedagógusok esetében".
   
A HAT szerint a tárca vezetőjének közleménye nem megnyugtató, legfeljebb zavarba ejtő. Mint írták, a köznevelés új dokumentumait a pedagógiai tapasztalattal összevetve nem nevezhető alaptalannak a félelem, hogy a mindennapi pedagógiai munkát érintő tervezett változtatások éppen ellenkező irányba hatnak.
   
Mintha a köznevelés alapvetőn megváltoztatott szabályozásával néhány évtized elmúltával ismét épp azokat a pedagógusokat szándékoznának "falhoz állítani", akik mindeddig rászolgáltak a gyerekek és szülők megbecsülésére - írták. Kiemelték: jövő szeptembertől nekik kell majd nehéz döntést hozniuk: szakmai meggyőződésük szerint folytassák kiemelkedő színvonalú munkájukat, vállalják ezzel a tanterv üteméhez képest a "lemaradást", ennek minden munkajogi következményével, vagy meggyőződésüket "akasszák szegre" a munkanélküliségtől való félelmükben? Jelenleg úgy áll, hogy a köznevelés átszervezése a korszerű pedagógiai módszereket professzionálisan alkalmazó pedagógusokat hozza a legkiszolgáltatottabb helyzetbe, épp azokat, akikből pedig minél többre volna szükség a minőségi közoktatás megteremtéséhez - fejtették ki levelükben.
   
A Gödöllői Hírek internetes kiadása múlt szerdán azt írta: a Szent István Egyetem keddi szoboravató ünnepségén részt vevő miniszter a pedagógus-szakszervezetekkel való tárgyalásra indulván az összegyűltek előtt azt mondta: "rohanok vissza a Parlamentbe, hogy le tudjak ülni a pedagógus-szakszervezetek képviselőivel, akik sztrájkkészültségben vannak, és alig várják, hogy ne kelljen tanítani".
   
Balog Zoltán másnap elnézést kért "szerencsétlen mondatáért", hangsúlyozva, hogy nem állt szándékában senkit sem megbántani. "Becsülöm és tisztelem a pedagógusokat, és elismerem munkájukat - ezen a rosszul sikerült mondat semmit sem változtat, bárki bármit is szeretne elhitetni" - írta közleményében.
   
Pénteken a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete közleményében azt írta: bár Balog Zoltán szakminiszter elnézést kért, korábbi szavai lenézést, megvetést sugallnak a pedagógustársadalommal szemben, amely végső elkeseredésében, úgy tűnik, a legkeményebb érdekérvényesítő eszköz, a sztrájk bevetésére kényszerül.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.