Erőszakba torkollott Dél-Európa

Kiakadtak a megszorítások ellen a PIGS-országok

Erőszakba torkollottak szerdán több dél-európai országban a megszorítások elleni sztrájkhoz kötődő tüntetések. A demonstrálók és a rendőrök közötti összecsapásokban többtucatnyian megsebesültek.

2012.11.15 05:45MTI

Lisszabonban a gazdasági válság kezdete óta nem volt olyan erőszakos tiltakozás, mint a szerdai tüntetés végén. A demonstrálók egy része elkezdett kövekkel, palackokkal dobálózni, ez váltotta ki a rendőrök tettleges fellépését. 27 tüntető és 21 rendőr könnyebben megsebesült.

A madridi tüntetők szemeteskukákat égettek, emiatt füsttel telt meg a főváros központi sugárútja, Barcelonában pedig rendőrautókat gyújtottak fel. A rendőrök mindkét spanyol városban gumilövedékekkel oszlatták szét a randalírozók tömegét, és összesen több mint 140 embert őrizetbe vettek. Két tüntetőnél robbanószer készítésére alkalmas anyagokat találtak. A sebesültek száma a két városban több mint 70.

Az erőszakos tüntetők Rómában is kövekkel, palackokkal, valamint petárdákkal dobálták a rendőröket, közülük 60-at őrizetbe vettek.

Pisában tüntetők egy órára hosszára elfoglalták a világhírű ferde tornyot, és kifüggesztettek rá egy transzparenst, amelyre ezt írták: "Lázadjatok fel! Nem fizetünk a ti válságotok miatt!"

Ezt megelőzően munkavállalók milliói léptek sztrájkba szerdán Európa több országában a kormányok megszorító intézkedései ellen tiltakozva. Spanyolországban és Portugáliában általános sztrájk volt, a görög, az olasz, a francia és a belga szakszervezetek többórás munkabeszüntetésre szólították fel tagjaikat. Mindez része az Európai Szakszervezeti Szövetség (ESZSZ) október 17-i felhívásának, hogy november 14. legyen akció- és szolidaritási nap, sztrájkokkal, demonstrációkkal, gyűlésekkel.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.