Londoni elemzők szerint

Újabb PIGS ország bukik be: Portugáliának is annyi

Az irányadó portugál államkötvény hétfőre kialakult rekordhozama arra utal, hogy tarthatatlanná válhat Portugália adóssághelyzete a valutaunión belül.

2012.01.30 20:52MTI

Az egyik vezető citybeli gazdasági-pénzügyi elemzőcsoport, a Capital Economics közgazdászai befektetőknek összeállított napi európai kötvénypiaci áttekintésükben kiemelték, hogy az irányadó tízéves portugál szuverén kötvény hozama egy százalékpontot meghaladó emelkedéssel 16 százalék fölé - Portugália eurócsatlakozása óta nem mért magasságba - ugrott a hétfői londoni kereskedésben.

A Capital Economics londoni elemzői szerint jóllehet a Portugáliának nyújtott előző segélycsomagnak 2012 végéig teljes mértékben fedeznie kellene a portugál finanszírozási igényeket, ilyen kötvényhozamok mellett azonban az ország jó eséllyel újabb külső segítségre szorulhat jóval az év vége előtt.

A ház elemzői szerint Portugália - bár kevésbé eladósodott, mint Görögország - "a nem túl távoli jövőben" valószínűleg törlesztésképtelenné válik, és "valamikor 2013-ban" akár úgy is dönthet, hogy elhagyja az euróövezetet. A Capital Economics elemzői közölték, hogy ez a fejlemény most már központi előrejelzési forgatókönyvük része.

A cég e forgatókönyve azzal is számol, hogy Görögország már az idén távozik a valutaunióból.

Az euróövezet rövid időn belüli felbomlását más nagy londoni elemzőházak is magas eséllyel jósolják.

Az Economist Intelligence Unit (EIU) - a világ legnagyobb gazdaságelemző csoportja - februárra szóló, Londonban már hozzáférhetővé tett havi globális prognózisában közölte, hogy bár nem ez a központi forgatókönyve, változatlanul "valós lehetőségnek" tartja az euró összeomlását, és 40 százalékos esélyt ad arra, hogy a valutaunió két éven belül felbomlik.

Egy másik tekintélyes londoni gazdasági elemzőház, a Centre for Economics and Business Research (CEBR) 2012-re szóló globális előrejelzésében 60 százalékos esélyt adott "legalább egy, de valószínűleg inkább több" tagország távozására az euróövezetből már az idei év végéig. A cég londoni elemzői közölték azt is, hogy a korábbi 80 százalék helyett most már 99 százalékos eséllyel jósolják az euróövezet teljes szétesését egy évtizeden belül.

A Portugáliával kapcsolatos, egyre nagyobb befektetői aggodalmakat tükrözte a legnagyobb londoni adósságpiaci adatszolgáltató csoport legfrissebb negyedéves globális adóskockázati összesítése is.

A CMA DataVision listáján - amely az államadósság-törlesztési leállás kockázata ellen kínált származékos biztosítási csereügyletek (credit default swaps, CDS) decemberi utolsó árazásai alapján sorolta be a vizsgált szuverén adósokat - a világ tíz legkockázatosabb államadósa közül négy az euróövezet tagja, és a mezőnyt Görögország és Portugália vezeti, olyan országokat megelőzve az adóskockázati listán, mint Pakisztán, Venezuela, Argentína, Ukrajna vagy Egyiptom.

A Standard & Poor's hitelminősítő január közepén kilenc euróövezeti tagállamot minősített le arra a véleményére hivatkozva, hogy az eddig hozott válságintézkedések nem elégségesek a pénzügyi problémák kezeléséhez. Az S&P a tömeges leminősítés keretében Portugália szuverén adósosztályzatát az addigi "BBB mínusz"-ról két osztályzattal a már nem befektetési ajánlású "BB" szintre sorolta vissza, gyengébb kategóriába a hitelminősítő által Magyarországra érvényben tartott besorolásnál.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.