Államadóssága viszont emelkedő pályán van

Rehn: Spanyolország hatékony államháztartási intézkedéseket tett

Spanyolország az Európai Bizottság szerint a 2012-es és 2013-as évre vonatkozó intézkedésekkel hatékony lépéseket tett az államháztartás fenntarthatóvá tételére.

2012.11.14 18:31MTI

Ezzel eleget tesz a pénzügyminiszteri tanács nyáron született ajánlásainak - jelentette be Olli Rehn, az Európai Bizottság pénzügyi és gazdasági kérdésekért felelős tagja szerdán Brüsszelben.

A finn politikus arról számolt be, hogy a bizottság adatai szerint Spanyolország az idén hazai összterméke 5,25, jövőre pedig a GDP 2,25 százalékának megfelelő kiigazítást hajt végre, a strukturális egyenleg javulása pedig összhangban áll a tanács ajánlásaival - magyarázta Olli Rehn.

A biztos azt is kijelentette, hogy ennek megfelelően a bizottság nem látja szükségét egyéb intézkedéseknek a Spanyolország ellen 2009 óta folyó túlzottdeficit-eljárás keretein belül, vagyis nem javasolja a pénzügyminiszterek tanácsának, hogy sújtsa szankciókkal Spanyolországot amiért Spanyolország államháztartási hiánya 2009 óta jelentősen meghaladja a stabilitási és növekedési paktumban rögzített három, államadóssága pedig a hatvan százalékos GDP arányos küszöböt.

Olli Rehn ugyanakkor figyelmeztetett, hogy a jelenlegi adatok alapján 2014-ben Spanyolország már nem fog megfelelni a tanács előírásainak. A júliusban elfogadott tanácsi ajánlás szerint Spanyolországnak 2014 végéig kell az uniós határérték alá csökkentenie az államháztartás hiányát és az államadósságot, ennek érdekében pedig idén a GDP 2,7, jövőre 2,5, 2014-ben pedig a spanyol hazai össztermék 1,9 százalékának megfelelő kiigazítást kell végrehajtania. A tanács nyáron 2012-re a 6,3, 2013-ra 4,5, 2014-re pedig 2,8 százalékos hiánycélt határozott meg Spanyolországnak.

A bizottság múlt héten nyilvánosságra hozott úgynevezett őszi prognózisa szerint Spanyolország államháztartási hiánya idén nyolc, jövőre hat, 2014-ben pedig 6,4 százalék lesz az ország hazai össztermékéhez viszonyítva, igaz 2009 óta - amikor több mint 11 százalék volt - folyamatosan csökkent. Az ibériai ország államadóssága viszont emelkedő pályán van; 2009-ben még jóval a GDP hatvan százaléka alatt volt, idén viszont 86,1 százalékára ugrik, 2014-ig pedig folyamatosan a hazai össztermék 97,1-ra emelkedik a bizottság számításai szerint.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.