Nem tudta fizetni jelzáloghitelét

Öngyilkosságba menekült a kilakoltatás elől egy spanyol nő

Az öngyilkosságba menekült pénteken egy spanyol nő, akit ki akartak lakoltatni, mert nem tudta fizetni jelzáloghitelét.

2012.11.09 21:00MTI

A tragédia az észak-spanyolországi Bilbao egyik külvárosában történt - a meg nem nevezett 53 éves nő, aki egy helyi buszgarázsban dolgozott, a bírósági végrehajtók közeledtét látva levetette magát harmadik emeleti lakása erkélyéről.
   
Juan Carlos Mediavilla helyi bíró újságíróknak úgy nyilatkozott, hogy az ilyen esetek ismétlődésének megakadályozása érdekében változtatni kell a jelzáloghitelekkel kapcsolatos törvényeken.
   
Spanyolországban ez már a második olyan eset volt, amikor valaki a kilakoltatás helyett a halált választotta. Október végén egy 53 éves férfit holtan találtak granadai háza udvarán a kilakoltatására érkező végrehajtók.

Egy nappal később egy másik, ugyancsak 53 éves, négy éve munkanélküli férfi a kilakoltatástól félve Burjassotban kiugrott a lakása ablakán, de túlélte a zuhanást, s jelenleg kórházban ápolják.
   
Spanyolországban ha egy jelzáloghiteles nem tud törleszteni, kilakoltatják, de utána is köteles megfizetni hátralékát. 2008 óta 350 ezer ember került ebbe a helyzetbe, és a madridi kormány adatai szerint naponta 500 kilakoltatást hajtanak végre.
   
Mariano Rajoy miniszterelnök kormánya változtatni kíván a tarthatatlannak ítélt helyzeten.  "Meg kell találnunk a leghatékonyabb módját annak, hogy enyhítsünk az otthonukat elveszítő emberek helyzetén" - nyilatkozta pár napja Soraya Sáenz de Santamaría miniszterelnök-helyettes, hozzátéve, hogy a reformokat nem lehet tovább halogatni.
   
Szakértők szerint belátható időn belül nem várható javulás az ingatlanpiacon. A kormány előrejelzése szerint a recesszióban lévő gazdaság 2014-ig nem fog növekedni. A munkanélküliségi ráta jelenleg 25 százalék Spanyolországban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.