A/A-1 szint

Az S&P leminősítésre jelölte Szlovéniát

Negatív kihatású megfigyelés alá vette Szlovénia elsőrendű befektetői, A/A-1 szintű hosszú és rövid távú államadós-besorolásait kedden a Standard & Poor's.

2012.11.06 11:05MTI

Véleménye szerint a reálgazdaságban és a pénzügyi szektorban tervezett, régóta esedékes reformok végrehajtását megkérdőjelezi a parlamenti ellenzék által kezdeményezett népszavazás. A negatív kihatású megfigyelés bejelentése a nemzetközi hitelminősítői gyakorlatban annak lehetőségére utal, hogy az érintett szuverén vagy kereskedelmi adós kockázati besorolásait az intézkedést bejelentő hitelminősítő rövid időn belül ronthatja. 

A Standard & Poor's kedden Londonban közölte: Szlovénia szuverén adósosztályzatát egyszerre akár több fokozattal a már csak alacsony szintű befektetői kategóriának számító BBB sávba is visszaminősítheti, ha arra a következtetésre jut, hogy gyengült a szlovén kormány képessége a rugalmas gazdasági és pénzügyi környezet megteremtését célzó kulcsfontosságú reformok végrehajtására. 

A hitelminősítő felidézi keddi elemzésében, hogy október végén a szlovén parlament egyik ellenzéki csoportja népszavazási kezdeményezést terjesztett be két reformtörvény ügyében. Az egyik törvény alapján külön intézményt hoznának létre az állami kézben lévő vagyon kezelésére, a másik pedig olyan intézmény életre hívásáról intézkedik, amely átvenné és kezelné az állami ellenőrzésű bankok portfolióit terhelő rossz minőségű eszközöket. 

Ez utóbbi ügyben a parlamenti elnök a múlt héten - eljárási okokra hivatkozva - érvénytelenítette a népszavazási kezdeményezést, az első kérdésben azonban a szlovén alkotmánybíróság dönti majd el, hogy lehetséges-e a referendum. A Standard & Poor's szerint ez azt jelenti, hogy az állami vagyonkezelő létrehozása legalább egy évet késik. A hitelminősítő londoni elemzői közölték: véleményük szerint a szlovén parlamenti ellenzék a népszavazási eljárást használja akadályozó eszközként. 

A Standard & Poor's szerint ez jelentős bizonytalanságokat eredményez, amelyek veszélybe sodorják a kormány képességét a hosszú távú szlovén makrogazdasági stabilitás szempontjából igen fontos szerkezeti reformok kidolgozására és végrehajtására. Az ügy hatással lehet a költségvetési konszolidációra, a nyugdíjrendszerre, az egészségügyi ellátásra, a munkapiacra és az állami adminisztrációra.

A Standard & Poor's szerint jóllehet több megoldás is kínálkozik az állami ellenőrzésű pénzügyi intézmények fizetőképességével kapcsolatos kérdések kezelésére, az ügy rendezésének késedelme azonban valószínűleg rontja a befektetői bizalmat és emelheti Szlovénia finanszírozási költségeit. Szlovénia komoly gazdasági problémáira más nagy londoni házak is felhívták már a figyelmet. 

Az Európai Újjáépítési és Fejélesztési Bank (EBRD) október végén Londonban ismertetett új regionális helyzetértékelésében mély és jövőre is folytatódó recessziót jósolt a szlovén gazdaságban. Prognózisa szerint a szlovén GDP-érték 2012-ben 2,5 százalékkal, 2013-ban 2,0 százalékkal csökken. Mindkét becslés erősen rontott: előző térségi jelentésében az EBRD még 2,0 százalékos, illetve 1,4 százalékos szlovén GDP-mínuszt valószínűsített erre a két évre.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.