Keretszerződés

Földgázszállítási megállapodást kötött Oroszország és Szerbia

Oroszország egy hétvégén kötött kormányközi megállapodás alapján 2021-ig maximum évi 5 milliárd köbméter földgázt szállít Szerbiának.

2012.10.15 14:52MTI

Az Alekszandr Novak orosz és Zorana Mihajlovic szerb energiaügyi miniszter által aláírt egyezmény keretszerződés, a ténylegesen szállítandó mennyiségről és az árakról évente állapodik meg a Gazprom és a Srbijagas szerb állami energiaipari vállalat. A szállítások megkezdésének azonban a RIA Novosztyi hírügynökség szerint az a feltétele, hogy Szerbia törlessze az eddigi gázszállítások után fennálló 40 millió eurós tartozását. Oroszország Szerbia elsőszámú földgázszállítója, tavaly a Gazprom 1,4 milliárd köbméter gázt szállított Belgrádnak. 

A Tanjug szerint a kormányközi megállapodás elősegíti, hogy a mostani 1.000 köbméterenként 470 dollárról 420 dollárra csökkenjen az importár. Szerb részről remélik, hogy Oroszország közös programokat indít, így többek közt a pancevói olajfinomító újraindítására - mondta Ivica Dacic szerb miniszterelnök. Megbeszélések folynak egy, a szerb költségvetés konszolidálását célzó hitel folyósításáról és a szerb államvasutaknak nyújtandó kölcsönről is - tette hozzá Ivica Dacic.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.