80 fő befogadására képes

Energiatakarékos látogatóközpontot avatnak a vácrátóti botanikus kertben

A megújuló energiával való ésszerű gazdálkodás, illetve a környezettudatos gondolkodás áll a vácrátóti botanikus kert vasárnapi rendezvényeinek középpontjában. Felavatják a Karbonház névre keresztelt új látogatóközpontot, amelyben Túl nagy lábon élünk címmel állandó kiállítás nyílik.

2012.10.05 23:44MTI

Szenttornyay Andrea, a botanikus kertet üzemeltető Ökológiai Kutatóközpont projekt asszisztense az új látogatóközpontról elmondta, hogy a 400 négyzetméter hasznos alapterületű, alacsony energiaigényű, napelemrendszerrel ellátott épület 11 hónap alatt készült el. Tavasztól őszig - amikor a földszinten kialakított kiállítás nyitva tart - nagy hatásfokú hőcserélővel összekötött szellőztető rendszer biztosítja a benti friss levegőt, míg ősztől tavaszig a napenergia felhasználásával fűtik a passzívház-szisztéma szerint kivitelezett épületet.

A két részre osztható, 80 fő befogadására képes emeleti előadóterem egész évben nyitva áll a konferenciákra érkezők előtt - tette hozzá Szenttornyay Andrea, kiemelve: a tanácskozások idején szükséges fokozott szellőztetésről, illetve fűtésről külön rendszerek gondoskodnak. Az új látogatóközpont az Alpine Hungária Kft. kivitelezésében, a norvég alap által e célra nyújtott 174 millió forintos támogatásból készült el.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.