Mindent a maga helyére

Unokáink is látni fogják, amennyiben mindenki tesz egy picit környezetéért

"Mindent a maga helyére" címmel zajlik az Együtt Európáért Alapítvány kampánya a fővárosban, amely az újrafeldolgozható műanyag hulladék szelektív gyűjtését népszerűsíti.

2012.09.06 10:13ma.hu

Sokak számára közhelyes lehet, ha egy írás a hulladékok szelektív gyűjtésére akarja újfent felhívni a figyelmet. Viszont nem lehet a témával eleget foglalkozni, hiszen a jelentősége napról napra növekszik: elég csak az utak menti vagy éppen a természetben egyre gyakoribb „civilizációs nyomainkra” – azaz illegális szemétfoltokra-hegyekre – gondolni, vagy éppen az egyre „bolondabb” időjárást megtapasztalni, mely látszólag független ettől a folyamattól, mégis, a természeti rendszereink, így az időjárási folyamatok felborulásáért az emberi tevékenység is felelős közvetve. Egy olyan nagyvárosban, mint Budapest, ez fokozottabban igaz lehet, hiszen eleve ember által épített környezet vesz minket körbe, amiben egy-egy zöld terület különösen nagy értéket képvisel, amit minél inkább természetesebb formájában kell megtartanunk.

Szerencsére nem csak „okoskodni” lehet ebben a témában, hanem rengeteg megoldás is kínálkozik az aktív részvételre, hogy személyesen is hozzájárulhassunk egy globális, pozitív változáshoz, ami lényegesen jelentősebb hatással járhat, mint a puszta összege az emberek ilyen irányú egyéni cselekvéseinek. Különösen kiemelnénk az Együtt Európáért Alapítvány "Mindent a maga helyére" elnevezésű kampányát, ami négy kerületben (VII., XIV., XVI. és XVII.) szeretné elérni, hogy a helyi szeméthelyzetre nagyobb figyelem irányuljon és hosszabbtávon elérje, hogy ezáltal változzon a szemlélet, a szelektív gyűjtés mértéke pedig nőjön.

A különböző praktikák és érdekességek megosztásán túl, az Alapítvány nagy szerepet szán a közösségi média lehetőségeinek kihasználására: például az adott kerület(ek) lakói az aktuális helyzettel kapcsolatban egymást is tájékoztathatják, véleményüket kommentek formájában nyilvánossá tehetik, de adott esetben – remélhetőleg kulturált – vitába is bonyolódhatnak egymással is, vagy éppen a területen járatos szakértőkkel.

Ezért is fontos, hogy aki olyan termékeket fogyaszt, amelynek a csomagolóanyaga vagy egyéb része újrahasznosítható lenne, és a közelében van is ennek megfelelő, szervezett gyűjtési lehetőség, kutyakötelessége azt ki is használni, legyen bármilyen kis mennyiségű hulladék is, amit ilyen formán meg tud „menteni”. Hiszen mind az elszállítás, mind a feldolgozás energia befektetéssel jár, ezért csak a teljes kapacitás kihasználása lehet elfogadható!

„Egybe öntik úgy is” - állítják sokan, holott ez csak a felületes szemlélődőben merülhet fel. Egyes városi legendákkal ellentétben ez a fajta többletmunka, amivel az otthoni szelektálás jár, egyáltalán nem felesleges! Ugyanis vagy osztott belső terű gyűjtőautót látunk munkaközben, vagy egyszerűen olyan technológiát használ az adott hulladék-feldolgozó, ami először egy óriási tárolóba gyűjti a lakosság által előszelektált hulladékot, majd innen több munkafázison is áthalad, míg teljesen szét nem válogatják a szemetet. Például szükséges lehet a PET palackok színenkénti továbbbontása, vagy egyes felelőtlen emberek oda nem illő hulladékától megtisztítani a szelektíven gyűjtött szemetet, hiszen az újrahasznosítási folyamatok homogén anyagokkal működnek a leghatékonyabban. A közönséges, „mindent bele” háztartási hulladék ilyenfajta nagyüzemi válogatása viszont közel sem lenne ennyire fenntartható – tehát a hatékonyabb újrahasznosítás érdekében elengedhetetlen fontosságú a lakosság otthoni szemetének előválogatása.

 Egyébként számos más újrahasznosítási formája létezik még a kidobásra szánt anyagoknak, melyek jelentős része otthon is kivitelezhető és nem csak művészi céllal készülhetnek belőlük tárgyak, hanem a mindennapi életben is használható, hasznos kiegészítők is. Sőt, például a kerékpárok belső gumijának táskakénti újjászületésére már cégek is alakultak, de az internet is tele van praktikusabbnál praktikusabb, egyébként szemétdombra szánt tárgyakból készült termékekkel. Különösen hasznosnak és viszonylag egyszerűen kivitelezhetőnek tűnik az ún. pillekő eljárás, ami PET palackokból teszi lehetővé többek között utcabútorok készítését. Talán ezek lesznek a szemét újrahasznosítás új generációi? Végül is lényegtelen, egy a lényeg: minél kevesebb hulladékot termelni, ami lehetőleg újrahasznosítható legyen. Persze ez nem elég önmagában, azt össze is kell gyűjteni és gondoskodni arról, hogy el is jusson a feldolgozó iparba.   

Természetesen a meg nem termelt hulladék – tehát a tudatos vásárlás és fogyasztás – lenne a legideálisabb állapot, hiszen a természetben sincs abszolút értelemben vett szemét. Minden hulladék valami számára táplálék is egyben, így alakul ki az élet örök körforgása is. Azaz, a természet kivétel nélkül mindent újrahasznosít – így a természetközeli gondolkodás első lépcsőjének kell lennie a szeméttel kapcsolatos felfogásunk átértékelése. 

Az Együtt Európáért Alapítványról

Az Együtt Európáért Alapítvány hazánk sikeres európai uniós tagságának, valamint a fejlett tagállamokhoz való társadalmi és gazdasági felzárkózásának elősegítésére törekszik. Ezért céljaink közé tartozik a természet- és környezetvédelem; a tudatos élet szemléletének terjesztése; a megújuló energiaforrások használatának ösztönzése; a hátrányos helyzetűek segítése; az oktató- és a nevelőmunkához kapcsolható infrastrukturális tervezésekben való részvétel; a közösség-és egészségfejlesztések, szoros összefüggésben az önkéntesség népszerűsítésével és elterjesztésével.

További információ: www.egyutteuropaert.eu

Facebook-oldalért klikk ide >>>

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.