Példaértékű együttműködés a hatóságokkal

Nabucco, magyar szakasz: megvan az utolsó környezetvédelmi engedély is

A Nabucco gázvezeték magyarországi szakasza - amely 384 kilométer hosszan szeli majd át az országot - megkapta az utolsó szükséges környezetvédelmi engedélyt is, ezzel Magyarország az első Nabucco-ország, amely sikeresen befejezte az engedélyeztetési eljárást.

2012.08.14 13:01MTI

A Nabucco Konzorcium keddi közleménye arról tájékoztat, hogy a Nabucco gázvezeték a török-bolgár határ közeléből Bulgárián, Románián, Magyarországon és Ausztrián keresztül szállít majd gázt, a vezeték Baumgartenben, a Közép-európai Gázelosztó Központban ér véget.

A közlemény szerint a Közép-Duna-völgyi, az Észak-magyarországi, az Alsó-Tisza-vidéki, valamint a Közép-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség is kiadta a szükséges környezetvédelmi engedélyeket.

A következő lépés Magyarországon a kezdeti mérnöki és tervezési munkák véglegesítése, és a szükséges építési engedélyek beszerzése lesz - idézi a közlemény Bercsi Gábort, a Nabucco Gázvezeték Magyarország Kft. ügyvezető igazgatóját. Hozzátette, számítanak a magyar hatóságok további együttműködésére a projekt későbbi szakaszaiban is.

Reinhard Mitschek, a Nabucco Gas Pipeline International GmbH ügyvezető igazgatója a közlemény szerint kiemelte, hogy a döntés jelentős előrelépés Magyarországon, és egyben fontos mérföldkövet jelent a "Nabucco West" projekt életében. Hozzátette, hogy "a kormányközi megállapodásra alapozott együttműködés a magyar hatóságokkal példaértékű volt".

A Nabucco konzorcium emlékeztet arra, hogy a környezetvédelmi engedély megszerzése Magyarországon két szakaszból álló folyamat, amelyet a Nabucco 2010 első negyedévében kezdett meg azzal, hogy az előzetes környezeti hatástanulmány dokumentációját benyújtotta a négy hatósághoz.

Mind a négy környezetvédelmi, természetvédelmi és vízügyi felügyelőség pozitív döntését követően, 2010 szeptemberében megkezdődött a folyamat második szakasza a részletes környezeti hatástanulmányok benyújtásával ugyanezen felügyelőségekhez - olvasható a közleményben.

Idén júniusban derült ki, hogy az azerbajdzsáni Shah Deniz II gázmezőt üzemeltető konzorcium a Nabucco West gázvezetéket választotta a kitermelt földgáz európai szállítására. A Nabucco konzorcium május 16-án nyújtotta be a tervezett Nabucco gázvezeték módosított, rövidebb nyomvonalú változata, a Nabucco West ajánlatát az azerbajdzsáni Shah Deniz II konzorciumnak.

A bécsi székhelyű Nabucco Gas Pipeline International GmbH (NIC) 2004 júniusában alakult meg, tagjai az osztrák OMV, a magyar Mol, a román Transgaz, a bolgár Bulgargaz Holding, a török Botas és a német RWE.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.