Duna House

A készpénzes vásárlásra ált be a lakáspiac

Az elmúlt két évben újra a készpénzes vásárlásra állt be a magyar lakáspiac, az egy lakásra felvett bankhitel tavaly 2,2 millió forint volt, amely az eddigi legalacsonyabb érték - közölte a Duna House ingatlan franchise hálózat.

2012.09.19 16:57MTI

A lakáshitelezésnek az ezredforduló óta két csúcsa volt: az első 2003-ban, a második 2008-ban. Az első esetben 754 milliárd forint hitel terült szét 270 ezer lakásra, míg a másodikban 797 milliárd forint hitel mögött 154 ezer lakás adásvétel állt. Az egy lakásra jutó hitel 2003-ban 2,8 millió, míg 2008-ban 5,1 millió forint volt.

Az első esetet azzal magyarázza a közlemény, hogy az 1990-es évek végétől sok megtakarítás halmozódott fel a háztartásokban, amelyhez kevés hitelt kellett felvenni a lakásvásárláshoz. A 2008-as adat viszont a devizában való eladósodást tükrözi.

Tavaly már csak 196 milliárd forint lakáshitelt vettek fel a vásárlók, a teljes ingatlan adásvétel pedig 87 ezer volt. Egy lakásra így 2,2 millió forint hitel jutott.

A Duna House évi 150 ezer lakás adásvételét tartaná optimálisnak, ezt azonban 2008 óta nem sikerült elérni. A mostani állami kamattámogatott hitel is másképpen hat a potenciális lakásvásárlókra, mint hatottak a támogatások a 2000-es évek közepén.

A vevők sokkal óvatosabbak, kétszer is meggondolják a hitelfelvételt, a bankok pedig a kockázatot kerülik jobban, és nagyobb önerőt kívánnak az ügyfeleiktől - emeli ki a közlemény.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.