Másfél éve perben állnak

Az állam vételi ajánlatot tesz a Bakonyi Erőműre

A kormány tárgyalási ajánlatot tesz a Bakonyi Erőmű megvásárlására - közölte a Kormányszóvivői Iroda szerdán.

2012.09.12 16:37MTI

A kormányszóvivői tájékoztatás szerint a kormány megtárgyalta a Mal Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt-vel kapcsolatban kialakult helyzetet, valamint ezzel szoros összefüggésben a Bakonyi Erőmű Zrt. felé fennálló tartozások kérdését.

"A kormány számára kiemelten fontos az érintett munkahelyek megőrzése, valamint a térség - Ajka városa - fűtésének biztosítása, éppen ezért amellett, hogy a probléma kezelésére a kormány egy munkacsoportot állított fel az érintett tárcák részvételével, vételi tárgyalási ajánlatot is tesz a Bakonyi Erőmű kapcsán" - áll a közleményben.

Bakonyi Zoltán, a Mal Zrt. vezérigazgatója a bejelentést követően az MTI-nek azt mondta: minden megoldásban közreműködnek, amely a munkahelyek megtartásához szükséges. Hozzátette, hogy ehhez a bankkonzorcium és a beszállítók teljes együttműködésére továbbra is szükség van.

Németh Frigyes, a Bakonyi Erőmű Zrt. vezérigazgatója nem reagált a vételi tárgyalási ajánlatról szóló bejelentésre, mert mint fogalmazott a részletekről még nincsen információjuk. Az esetleges MVM-tranzakcióról szóló sajtóhírekre korábban azzal reagált, hogy a Bakonyi Erőmű Zrt.-nek több kérdést kell rendeznie ahhoz, hogy bármilyen érdemi üzleti tárgyalást kezdhessen a tulajdonosváltásról.

Ezek közül az egyik a Mal Zrt. közel másfél milliárd forintos tartozása, amelyet az erőmű már nem képes tovább finanszírozni. A másik rendezésre váró kérdés, hogy a Bakonyi Erőmű csaknem másfél éve perben áll a magyar állammal, mert a Magyar Energia Hivatal (MEH) 2011 január elsejétől megvonta a társaságtól a bioenergia termelési kvótájának egyharmadát.

Kedden a Mal Zrt.-nél és beszállítóinál lévő munkahelyek megmentését kérte a kormánytól a vegyipari szakszervezet (VDSZ), illetve tagszervezete, az Ajkai Alumíniumipari Szakszervezet. A csaknem hatezer aláírással ellátott petíciót az érdekképviseletek Budapesten Giró-Szász András kormányszóvivőnek, valamint a parlamenti frakciók képviselőinek adták át.

A timföldgyár a vörösiszap-katasztrófát követően került nehéz helyzetbe: az iszapömlést követő kármentesítés költségei, a technológiaváltás, és a céget finanszírozó bankok jelentős tőkekivonása miatt a Mal működőképessége határára jutott. A munkahelyvédelmi petíció szerint a Mal Zrt. ma még több mint ezer dolgozót foglalkoztat. A beszállítói körrel együtt mintegy 5-6 ezer ember munkahelye forog kockán a vállalatra kiszabott 135 milliárd forintos környezetszennyezési bírság miatt, amely bizonytalanná tette a finanszírozást.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.