A féléves exporttöbblet: 3,661 milliárd euró

KSH: az export volumene bővült, az ipari árak csökkentek

A külkereskedelmi termékforgalom júniusban is bővült, a kivitel volumene 9,3, a behozatalé 4,0 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken.

2012.08.31 09:19MTI

Euróban az export 5,9 az import 2,6 százalékkal nőtt tavaly júniushoz hasonlítva, az első félévben 0,5, illetve 1,1 százalékos volt a növekedés.

2012 első hat hónapjában a kivitel volumene 2,9, a behozatalé 1,4 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszaki szintet.

A féléves exporttöbblet 3,661 milliárd eurót tett ki, 220 millióval kevesebbet, mint a múlt év első felében.

Az idén júliusban az ipari termelői árak 0,4 százalékkal voltak alacsonyabbak az előző havinál, az előző év azonos időszakához viszonyítva 6,2 százalékkal nőttek.

A KSH szerint a havi árváltozást a feldolgozóipari termékek árainak csökkenése okozta, amelyben a járműgyártás árai kisebb mértékben, míg a vegyi anyagok és termékek, a kohászat, fémfeldolgozás és a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozás árai jelentősebben csökkentek.

Január-júliusban az ipari termelői árak 6,9 százalékkal emelkedtek 2011 azonos időszakához képest.

A KSH gyorstájékoztatója szerint júliusban az ipar belföldi értékesítési árai az előző hónaphoz képest 0,4 százalékkal, 2011 júliusához viszonyítva pedig 6,1 százalékkal emelkedtek. Az ipar forintban mért exportértékesítési árai 2012 júliusában az előző havihoz képest 1,0 százalékkal mérséklődtek, a 2011. júliusihoz képest pedig 6,2 százalékkal növekedtek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.