Emelkedés minden szinten?

KSH: tavaly az ipari termelés volumene 10,5 százalékkal nőtt

Tavaly az ipari termelés volumene 10,5 százalékkal magasabb volt, mint 2009-ben. Növekedés minden szinten?

2011.02.15 11:05MTI

Az ipari termelés az előző év azonos időszakához viszonyítva 2010 decemberében 8,5 százalékkal, munkanaphatástól megtisztítva 6,0 százalékkal nőtt. Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel is kiigazított ipari termelési index tavaly decemberben 11,8 százalékos csökkenést mutatott.

Az adatok megegyeznek a KSH február elején közölt előzetes számaival. Az ipari termelés 2010-ben mért növekedése nem kompenzálta azt, hogy 2009-ben 17,8 százalékos visszaesés következett be az ipari kibocsátás volumenében. A tavalyihoz hasonló ütemű bővülést legutóbb 2006-ban regisztrált a KSH, az ipari termelés abban az évben 9,9 százalékkal nőtt az előző évhez képest.

Az elmúlt év folyamán a második és harmadik negyedévben magasabb volt az ipari növekedés üteme (13 százalék körüli), mint az elsőben (5,3 százalék), illetve a negyedikben (10,6 százalék). Utóbbi esetében a novemberi kimagasló dinamikát a decemberi kisebb mértékű emelkedés törte meg, amiben elsősorban az exportorientált nagyvállalati kör alacsonyabb teljesítménye játszott szerepet.

Az ipari termelés bővülése tavaly elsősorban az ipari export bővülésének köszönhető, míg a belföldi értékesítés mérséklődött. Az előző évhez képest 2010-ben az ipari export számottevően, 16,4 százalékkal nőtt az exportkereslet élénkülése következtében, míg decemberben az éves átlag alatti mértékben, 12,5 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakát. A külpiaci értékesítés szintje novemberben 1382 milliárd forintot meghaladó szinten tetőzött, a 2009 azonos időszakához mért növekedési ütem pedig augusztusban volt a legmagasabb (22,9 százalék).

2010-ben a teljes ipari értékesítés 52,9 százaléka, a feldolgozóipari értékesítés 70,0 százaléka került exportra. A feldolgozóipari export a tavalyi egész évben 16,2 százalékkal, decemberben 12,8 százalékkal haladta meg a 2009 azonos időszakit.


Az elmúlt év utolsó hónapjában a feldolgozóipari export háromtizedét kitevő számítógép, elektronikai, optikai termék kivitelében az éves átlaghoz hasonló, 16,0 százalékos növekedést regisztráltak.

A másik meghatározó alág, a feldolgozóipari export több mint ötödét adó járműgyártás exportvolumene is jelentősen, 17,8 százalékkal nőtt. Az ipar belföldi értékesítése 2010-ben 2,9 százalékkal, decemberben 2,2 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva.

A feldolgozóipar hazai eladásai az év egészét tekintve 0,6, decemberben 3,5 százalékkal maradtak el az egy évvel korábbitól - ez elsősorban azzal függ össze, hogy az exportra termelő vállalkozások hazai beszállítóinak termelésnövekedése nem tudta kompenzálni a lakossági kereslet visszaesését. Az előző évekhez hasonlóan a feldolgozóipar legnagyobb alága, a belföldi értékesítés negyedét képviselő élelmiszer, ital és dohánytermék gyártás hazai eladásaiban 2010-ben 1,8 százalékos visszaesés, decemberben stagnálás figyelhető meg.

A feldolgozóipar hazai értékesítésének több mint hatodát adó kokszgyártás, kőolaj-feldolgozás belföldi eladásaiban 2010-ben 5,5, decemberben mintegy 20 százalékos volumencsökkenés következett be. Az elmúlt év decemberében a megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelése 12,2 százalékkal nőtt 2009 azonos hónapjához viszonyítva. Az új exportrendelések 15,1 százakkal emelkedtek, az új belföldi rendelések ezzel szemben 3,2 százalékkal csökkentek.

Az összes rendelésállomány csupán 1,3 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Az egy alkalmazásban állóra jutó ipari termelés 2010. évi 12,1 százalékos növekedése a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozások körében mért - az előző évi 11,5 százalékos létszámcsökkenést folytató - 1,2 százalékos létszámvisszaesés mellett következett be. Az ipar nemzetgazdasági ágai közül 2010 decemberében a feldolgozóipar termelése az előző év azonos hónapjához viszonyítva 8,7 százalékkal nőtt, ez a növekedési ütem lassulását jelenti a novemberi 16,0 százalékoshoz képest. Az elmúlt év decemberében a feldolgozóipar tizenhárom alága közül, egy kivételével, mindegyikben termelésbővülést regisztráltak. A jelentősebb súlyú alágak közül a feldolgozóipari termelés ötödét képviselő számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 8,8 százalékkal emelkedett, az előző havi kiugró (47,1 százalékos) dinamikát nem érte el. Az alágon belüli növekedés hajtóerejét decemberben az elektronikus fogyasztási cikkek iránti keresletélénkülés jelenti, a híradás-technikai berendezések szakágazat termelése csökkent.

A második legnagyobb súlyú, a feldolgozóipari termelés hatodát adó járműgyártás jelentősen, 15,1 százalékkal bővült, ezen belül az alkatrészgyártásban nagyobb volt a növekedés, mint a közúti gépjármű gyártásában.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.