Csökkenteni kell az állami kiadásokat

Kóka János: 2009-ben adóreform kell, cél az egykulcsos adó

Az SZDSZ legfontosabb feladata, hogy a költségcsökkentő állam és az állami adócsökkentés, az egykulcsos adó programját képviselje - jelentette ki Kóka János, a párt elnöke csütörtökön Kaposváron.

2008.05.16 07:23MTI

Közölte: önálló, konstruktív ellenzéki pártként ősszel elkezdik a felkészülést az adóreformra, amely terveik szerint 2009 januárjában indulna. A reform alapja, hogy a következő évben 500 milliárd forinttal, az azt követő két évben 250-250 milliárd forinttal kell csökkenteni az állami kiadásokat. 

Kóka János a megvalósíthatóságról szólva kifejtette: a kiadások visszaszorítása az állam működési költségeinek csökkentésével, továbbá a szociális támogatásokra fordított segélyek hatékony felhasználásával - vagyis a valóban rászorultakhoz való eljuttatásával -, valamint az adókedvezmények megszüntetésével érhető el. Mindhárom területen 100-200 milliárd forint "tartalék" van - mondta az SZDSZ elnöke, hozzátéve: az adókedvezmények megszüntetése az egykulcsos adó bevezetését is feltételezi. 

Az adókulcs 2009-ben 20 százalék, majd néhány év múlva 18 százalék lenne. Kóka János az MTI kérdésére, miszerint a fenti programhoz lesz-e szövetségese, azt mondta: abban bíznak, hogy őszre a kormány is belátja, "ha nem tudjuk csökkenteni az állami kiadásokat és az adókat, Magyarország menthetetlenül lemarad". A pártelnök hozzátette: az egykulcsos adó bevezetésében számítanak az MDF és a Fidesz támogatására, de reményeik szerint ebben az ügyben ötpárti egyeztetést folytatnak majd.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.