Százezrek fedél nélkül

Csaknem egymillió embernek nincs lakása Szerbiában

Majdnem egymillió embernek megoldatlan a lakhatása Szerbiában: szükségszálláson, befogadó központban, rokonoknál, illegális házfoglalóként vagy az utcán él.

2012.05.16 11:37MTI

Lakásnélkülinek nemcsak az számít, akinek ténylegesen az utcán vagy parkokban él, hanem a befogadó központok, tömegszállások és a minden komfort nélkülöző házakban és lakásokban élő családok és egyedülállók is azok.
    
Az ETHOS, az említett lakossági kategóriák jogainak védelmével foglalkozó európai föderáció szakembereinek felmérése szerint 800-900 ezer ember él Szerbiában, akiket fedél nélkülinek lehet nevezni. A lakosság 7 százaléka mélyszegénységben él, 18 százalékának anyagi helyzete olyan, hogy hamarosan átkerülhet ebbe a kategóriába.
     
Legalább húszezer olyan szerbiai család van, amelyek lakáskeresési gondjaik miatt folyamatosan költöznek. Szerbiában a lakhatási helyzetet súlyosbítja - s ezzel európai listavezető -, hogy jelenleg 296 ezer befogadott menekült él az országban, többségük lakásgondja megoldatlan.
   
Jugoszlávia szétesése után, a kilencvenes évek elején, az egykori jugoszláv néphadsereg tisztjei és azok családtagjai közül ötezren ugyancsak Szerbiába költöztek, közülük kevésnek oldották meg a lakáskérdését. 3500-an még mindig az egykori kaszárnyaépületekben laknak.
   
A belgrádi "Hausing centar" és az angol "Disk" kutatásai szerint létezik rejtett fedélnélküliség is. A lakosság 15 százaléka él úgy, hogy több generáció lakik együtt igen kis alapterületű, a minimális kommunális  feltételeket is nélkülöző lakásokban. Csak Belgrádban és környékén 93 ilyen település létezik.
    
Szerbiában kevés a befogadó központ, többségükben a lakók negyven százaléka már évek óta ott él, nincs hova mennie, család és havi jövedelem nélkül.
    
Az országban élő romák helyzete is megoldatlan, jelenleg 600 nem legalizált romatelep létezik Szerbiában.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.