Hajszállal kerülte el a recessziót az euróövezet

Nemzetközi trendek vezérlik a GDP-adatokat

Nemzetközi trendek által vezéreltek a kedden közzétett GDP-adatok a kormányszóvivői iroda szerint, hangsúlyozzák azonban, hogy a kecskeméti Mercedes-gyár a második negyedév elején kezdte meg termelését, amely a következő GDP-adatra már rendkívül pozitív hatással jár majd.

2012.05.15 16:10MTI

A német gazdaság jó teljesítményének köszönhetően hajszállal elkerülte a recessziót az euróövezet, a belföldi össztermék (GDP) stagnált az első negyedévben a megelőző három hónaphoz képest - közölte kedden első becslésében az Eurostat, az unió statisztikai hivatala. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) gyorsbecslése szerint Magyarország bruttó hazai terméke (GDP) 2012 első negyedévében 0,7 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva. A szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint az előző negyedévhez viszonyítva 1,3 százalékkal esett vissza a GDP.
   
A kedden publikált európai gazdasági adatok a kormányszóvivői iroda szerint - mint azt az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében tudatta - világosan mutatják, hogy Európának még mindig komoly növekedési kihívásokkal kell szembenéznie, az Eurostat számai alapján a 27 európai uniós tagállam és az eurózóna is jelentősen veszített lendületéből.
   
A kormányszóvivői iroda megítélése szerint az európai gazdasági fejlemények tükrében fontos, hogy a magyar kabinet sikerre vigye a keleti nyitás politikáját, vagyis új stratégiai szövetségek megkötésével növelje az ország gazdasági biztonságát.
   
"Ebben a nemzetközi gazdasági környezetben rendkívüli fontossággal bír az átlátható és kiszámítható gazdaságpolitika. Mint ismert, a kormány továbbra is elkötelezett az államadósság és a költségvetési hiány csökkentése mellett, amely a hazánk iránti nemzetközi bizalom erősödését vonja maga után" - írták, hozzátéve, hogy a kabinet az utóbbi két évben kiemelkedő mértékű államháztartási konszolidációt hajtott végre, amellyel az európai országok élcsoportjába került az ország. Ennek hatására - idézik az Európai Bizottság legfrissebb előrejelzését – Magyarország lesz az egyike annak a négy tagállamnak, ahol csökkenni fog az államadósság az elkövetkező két évben, ami megteremti a jövőbeli stabilitás és növekedés alapjait.
   
"Látva a külpiaci konjunkturális folyamatok negatív alakulását a kormány már az év elején elkezdte azon gazdaságélénkítő eszközök előkészítését, amelyekkel a gazdasági növekedés serkenthető az év további részében" - közölték, azzal folytatva, hogy a növekedés kulcsának a munkahelyteremtést tartják, ezért is támogatja az állam a magyar kis- és közepes vállalkozásokat, valamint az érték- és munkahelyteremtő külföldi beruházásokat, amelyek közül a kecskeméti Mercedes-gyár a második negyedév elején kezdte meg a következő GDP-adatra rendkívül pozitív hatással járó termelését.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.