Kétmilliárd forintos keretösszeg

A Nemzeti Együttműködési Alap kiírta első pályázatát

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium kulturális államtitkársága közölte: megkezdte működését és csaknem kétmilliárd forintos keretösszegben ki is írta első pályázatát a Nemzeti Együttműködési Alap (NEA), amely a társadalmi élet különböző területein működő civil szervezetek számára nyújt támogatást.

2012.04.19 17:16MTI

Az egyesülési jogról, közhasznú jogállásról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról szóló törvény szerint a központi költségvetési forrás terhére az idén kizárólag a Nemzeti Együttműködési Alapból nyújtható civil szervezetnek működési támogatás.
   
A NEA már ki is írta első pályázatát, amelynek keretösszege 1,88 milliárd forint. Ebből az egyes szervezetek által elnyerhető támogatás összege 250 ezer és 5 millió forint között lehet. Fontos, hogy a pályázóknak saját forrásként rendelkeznie kell a kért támogatás 10 százalékával - tették hozzá.
   
A pályázatokat kizárólag elektronikus formában lehet benyújtani az Elektronikus Pályázatkezelési és Együttműködési Portálon (EPER) a NEA öt kollégiumához. Ezek: Nemzeti összetartozás Kollégium; az Új nemzedékek jövőjéért Kollégium, a Mobilitás és alkalmazkodás Kollégium; a Közösségi környezet Kollégium; valamint a Társadalmi felelősségvállalás Kollégium.
   
Mint kiemelték: a pályázatok beadásának határideje kollégiumonként változó, április 21. és május 31. közötti dátumokat tartalmaz. A részletes pályázati kiírás megtalálható a NEA kormányzati portálon - olvasható az államtitkárság közleményében.
   
A múlt év végén elfogadott civil törvény alapján a civil szervezetek támogatására létrejött NEA testületei március végén alakultak meg. A Nemzeti Civil Alapprogram civil támogatási rendszerének helyébe lépett NEA kilenc tagból álló tanácsának elnökévé Csizmadia Lászlót, a Civil Összefogás Fórum alapítóját választották.
   
A NEA 2012-ben 3,38 milliárd forintból gazdálkodhat, ám további költségvetési források, így például a személyi jövedelemadó felajánlott 1 százaléka is a rendelkezésére állhat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.