Beszüntetik a munkát a közalkalmazottak

Szlovénia történetének legnagyobb sztrájkja jön

A bejelentett gazdasági megszorító intézkedések elleni tiltakozásul egynapos sztrájkot kezdtek szerda reggel a szlovén közalkalmazottak.

2012.04.18 12:03MTI

Elképzelhető, hogy az ország történetének legjelentősebb munkabeszüntetése kerekedik ki a sztrájkból: szerdán zárva maradt sok egyetem, iskola, óvoda, bölcsőde, múzeum, az egészségügyi intézményekben és a gyógyszertárakban csak a sürgős esetekről gondoskodnak, és fennakadás lehet a rendfenntartásban, a tűzoltásban, a határforgalomban és a vámügyintézésben. A rendőrök például közölték, hogy kisebb szabálysértésekért nem szabnak kik büntetést.
   
A sztrájkra a 32 közszolgálati szakszervezet közül 23 (a mintegy 160 ezer közalkalmazott felének képviseletében) szólította fel tagjait, miután a Janez Jansa vezette jobbközép kormány bejelentette, hogy csökkenti a közalkalmazottak illetményét és az utánuk fizetendő egészségbiztosítási járulékot.
   
A megszorító intézkedések főleg az oktatást érintik, a kormány 1500 pedagógusi állás leépítését tervezi, ennek a felét nyugdíjazással. A rendőrszakszervezetek közölték: tagjaik addig folytatják a munkabeszüntetést, amíg biztosítékot nem kapnak arra, hogy az ő fizetésüket nem csökkentik.
   
Amellett, hogy sztrájkolnak, a közalkalmazottak tüntetést rendeznek délben Ljubljana belvárosában és 11 vidéki városban.
   
A miniszterelnök kedd este a közszolgálati tévé egyik műsorában kijelentette: "a megszorító intézkedéseket abban az esetben is bevezetik, ha a sztrájk egy hónapig tart". "(A szakszervezetek) javaslatai teljesen irracionálisak. Úgy tűnik, egyesek a Holdon élnek" - mondta, és hozzátette, hogy a sztrájkolók nem kapnak fizetést azokra a napokra, amelyeken nem dolgoznak.
   
A keddi tárgyalásokon a kormány azt ajánlotta a szakszervezeteknek, hogy a korábban tervezett 15 százalék helyett csak hét százalékkal csökkenti a fizetéseket, de fenntartotta azt a szándékát, hogy a fizetett szabadságra járó illetményt az idén megvonja, és kevesebb egészségbiztosítási járulékot fizet az alkalmazottak után. A szakszervezetek egyebek között azzal vádolják a kormányt, hogy nagyon rövid időt hagy nekik az ajánlatok elemzésére és hogy az intézkedések főleg a kiskeresetűeket sújtják.
   
A kormány az idén a bruttó hazai termék 3,5 százalékára akarja csökkenteni az állami költségvetés hiányát, jövőre pedig 3,0 százalékra. A hiány tavaly 6,4 százalékos volt.
   
A szerdai sztrájk Szlovénia történetének második általános munkabeszüntetése. A 2010-es elsőn körülbelül 80 ezer ember vett részt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.