A középpontban az energiatakarékos építés

Ma nyit a 31. Construma

Ma nyit a 31. Construma építőipari szakkiállítás, az idén 20 ezer négyzetméteren 500 kiállító várja az érdeklődőket a Hungexpo kőbányai vásárközpontjában.

2012.04.18 08:07MTI

Az építőipari szakkiállítással egy időben és helyen látható az OTTHONDesign otthonteremtési és az URB:ICON városfejlesztési kiállítás is.

A vasárnap estig nyitva tartó kiállítás első két napja a szakmáé, a másik három nap viszont a közönségé.

A Construma egyik fontos témája az energiatakarékos építés. A készház építők - ennek jegyében - bemutatnak egy fűtési energiát nem igénylő családi házat.

A MAKÉSZ készül 2020-ra

Közeledik 2020, amikortól az Európai Unióban csak nullához közeli energiafogyasztású lakóépületek készülhetnek, ehhez ad koncepciót hét cég bemutatója a Construma szakkiállításon - mondta Kárpáti József, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) keretében működő könnyűszerkezet építő tagozat (MAKÉSZ) elnöke szerdán sajtótájékoztatón a helyszínen.

A kereskedelemben jelenleg is kapható elemekből mutat be olyan megoldásokat a MAKÉSZ, amellyel közel nullává tehető a családi házak fogyasztása. A cél az, hogy az épület eleve kevés energiát fogyasszon, LED-es lámpák világítják, kis fogyasztású központi porszívót építenek bele, és a sor folytatható - mondta az elnök. A másik cél pedig az, hogy a bevitt energia bent maradjon a házban, ehhez a bemutatót szervező cégek más-más megoldást használnak, van aki a szálas hőszigetelő anyagot műanyag habbal kombinálja, és olyan is, amely újságpapírból készült hőszigetelő anyagot használ.
   
Egy jól hőszigetelt, 4 ember által lakott családi ház éves energia felhasználása 4.500 kilowattóra. Ezt ma már elő lehet állítani egy olyan napelem rendszerrel, amely 4 millió forintba kerül - mondta Kárpáti József, hozzátéve, hogy e megoldást választva se gáz-, se villanyáram számlát nem kell fizetni.
   
A nullához közeli energia fogyasztást pontosan nem határozta meg az EU, azt a tagállamokra bízta. Ausztria már kimondta a négyzetméterenkénti éves 5 kilowattórát, Magyarország még nem hozott szabályt erre, pedig az építőipar várja - jelezte a MAKÉSZ elnöke.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.