Benyújtották javaslatukat a KDNP-s képviselők

Bús és Pálffy módosítaná a villamos energiáról szóló törvényt

Kezdeményezhetnék a lakossági fogyasztók előre fizetésre alkalmas mérők felszerelését a villamos energiáról szóló törvény módosítása alapján, amelyet kedden nyújtott be az Országgyűlésnek képviselői önálló indítványként Bús Balázs (KDNP) és Pálffy István (KDNP).

2012.04.17 18:59MTI

A módosítás indoklása szerint Magyarországon több tízezer családot érint az áram-, illetve a gázszolgáltatás fizetési nehézségek miatti szüneteltetése, felfüggesztése, végső esetben kikapcsolása.
   
A villamos energiáról szóló törvény az átmenetileg fizetési nehézségbe került fogyasztók esetében nem tartalmaz olyan rendelkezéseket, amelyek biztosítják fogyasztói oldalon hozzáférést a szolgáltatás minimális szintjéhez, szolgáltatói oldalon pedig a fogyasztó által felhalmozott tartozás kontroll alatt tartását, belátható időn belüli megtérülését. Ezért szükséges, hogy a helyzetet jogszabályi szinten kezeljék - áll a módosításban.
   
Az indítvány szerint változna a lakossági fogyasztók fizetési késedelme esetére alkalmazandó korábbi eljárásrend. Ebben az esetben a villamosenergia-kereskedők is kezdeményezhetnék a lakossági fogyasztónál előre fizetésre alkalmas mérő felszerelését.
   
A benyújtók szerint a javaslat több ponton erősebb szolgáltatási biztonságot nyújtana az embereknek, védené őket a szolgáltatók gyakran bürokratikus, nem fogyasztóközpontú szemléletétől, és tudatos, önálló energiagazdálkodásra ösztönözne.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.