Tanulópénz?

Betehetnek a diákhitelek az amerikai gazdaságnak

Már a törékeny gazdasági fellendülést is veszélybe sodorhatja Amerikában, hogy rekordmagasságba szöktek a diákhitelek.

2012.04.03 11:59MTI

A diákok tartozása összességében több mint a hitelkártyákon felhalmozódott lakossági tartozás vagy az autóvásárlásra felvett kölcsönök állománya.
   
Az 1965 óta létező rendszerben most meghaladja az ezermilliárd dollárt a diákok tartozása, és a jelenlegi konjunkturális és foglalkoztatási helyzet közepette egyre reménytelenebbnek tűnik a tartozások visszafizetése. Ráadásul sokan ismét iskolapadba ülnek, és ezzel még tovább szaporítják hiteleiket.
   
Most az átlagos diákhitel összege 25 ezer dollár, azaz öt és fél millió forint körül jár, ami 25 százalékkal több, mint tíz évvel korábban. A megnövekedett hitelállomány azonban nemcsak a diákoknak jelent nagy terhet, hanem közvetve az adófizetőknek is, mivel a diákhitelek 80 százaléka államilag garantált.
   
A Fed egy nemrégiben összeállított elemzésében kimutatta, hogy a tartozások legalább 30 százaléka 30 napos vagy ezen túli. Az elemzésből az is kiderül, hogy a diákhitel megfizetésével elmaradók között jócskán vannak a '60-as évek "baby-boom" generációjából, akik már nyugdíjasok, vagy a nyugdíjazás közelében járnak. Ez a generáció közel 40 milliárd dollárral tartozik az államnak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.