Elemzett a Nemzetgazdasági Minisztérium

Januárban folytatódott a külkereskedelem bővülése

A KSH legfrissebb gyorstájékoztatója szerint 2012 januárjában a kivitel volumene 5,8, a behozatalé 2,9 százalékkal növekedett az előző év azonos időszakához viszonyítva, míg a külkereskedelmi mérleg 129 milliárd forintos többletet mutatott az év első hónapjában.

2012.04.03 10:36MTI

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szaktárca elemzésében megállapítja: az átlagosnál alacsonyabb növekedést mutatott a gépek és szállítóeszközök termékcsoport volumene, a többi fő árucsoport – az energiahordozók importján kívül - az átlagnál nagyobb mértékben tudott bővülni.
   
Az élelmiszerek kereskedelmének volumene mindkét irányban 10 százalék körüli mértékben emelkedett, míg a feldolgozott termékek exportjának volumene 15,1, az importja 10,7 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel ezelőtt.
   
A gyógyszer és gyógyszerészeti termékek kivitele csaknem ötödével, behozatala tizedével nőtt. Az energiahordozók behozatalának volumene 7,8 százalékkal mérséklődött (főként az energiaárak 30 százalékot meghaladó emelkedése miatt), azonban exportjának mértéke 19 százalékos növekedést mutatott éves összehasonlításban.
   
Az összes kivitel értéke 1.936 milliárd forint (6.266 milliárd euró), a behozatalé 1.808 milliárd forint (5.847 milliárd euró) volt, a forgalom forintban mért árszínvonala az import esetében 11,9, a kivitel esetében 8,4 százalékkal emelkedett 2011 első hónapjához viszonyítva.
   
Az EU területére irányuló kivitel volumene 3,9 százalékkal, az importé 5,6 százalékkal emelkedett januárban, vagyis a külkereskedelmi mérlegpozíciónk az egész EU-t tekintve valamelyest romlott, az egyenleg forintban mért aktívuma azonban az unió egészét nézve alig változott.
   
Az EU-n kívüli országokba irányuló export dinamikusan növekedett (12,3 százalékkal), míg a behozatal némileg az egy évvel ezelőtti szint alatt maradt (-2,7 százalék). Így – az ebben a relációban mért - külkereskedelmi mérleghiány 12 milliárd forinttal mérséklődött 2011 januárjához viszonyítva.
   
Az import kicsit több mint kétharmada származott az EU területéről (a teljes behozatal mintegy fele az EU-15 országokból érkezik), a kivitelnek több mint háromnegyede az EU-27 tagállamába irányul - áll az NGM közleményében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.