Népszavaznak az aprópénzről

5300 forintért éhbérkedhetnek a munkások Svájcban - óránként

Svájcban népszavazás fog dönteni a 22 frankos (5.300 forintos) minimális órabér bevezetéséről, miután a svájci szakszervezeti szövetség (SGB) összegyűjtötte a kiíráshoz szükséges aláírást. A népszavazás tényét pénteken erősítette meg a szövetségi kancellária.

2012.03.09 15:37MTI

A tényleges népszavazás kiírásáig még akár két év is eltelhet, mert a kezdeményezést számos jogi fórumon keresztül kell vinni, és a kormánynak is jóvá kell hagynia.

Ha a svájciak megszavazzák a 22 frankos minimális órabért, akkor 42 órás munkahetet alapul véve ez havi 4.000 frank, közel egymillió forint jövedelmet jelent.

Az SGB számításai szerint Svájcban a 4,1 millió főt kitevő munkaképes korú lakosság nagyjából egy százaléka kap ennél kevesebbet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.