Külföldi vállalkozások

CBA: magyar üzletlánc - svájci cégháló?

Jócskán megszaporodtak a CBA vezetőségéhez köthető vállalkozásokban a külföldi, elsősorban Svájcban bejegyzett cégek: elmondható, hogy a vezetők többségének az érdekeltségi körében van olyan társaság, ahol a tulajdonosi lánc végén ismeretlen hátterű külföld vállalkozás áll.

2012.03.02 09:02ma.hu

A Népszabadság azt írja: a svájci cégbírósági iratok szerint az első, CBA-s cégekben megjelent külföldi társaságot még 2003-ban alapították Genfben, a többi vállalkozáshoz hasonlóan százezer svájci frank törzstőkével.

A lapnak nyilatkozó szakértő szerint az ilyen cégeknek, amilyen az említett svájci, számos előnyük van, ezek közül csak az egyik az adóoptimalizálás. Bár a társasági adót Magyarországon kell fizetni, ám a svájci tulajdonos osztalékként - vagy színlelt franchise-szerződéssel, jogfizetés címén - kiviheti a nyereséget az országból, és Svájcban fizeti az osztalékadót.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.