Londoni befektetői felmérés

"Görögország még mindig veszélyes a világgazdaságra"

A japán intézményi kötvénybefektetők háromnegyede változatlanul attól tart, hogy a görög adósságválság negatív hatással lesz a világgazdaság egészére.

2012.02.26 19:16MTI

Nagy többségük a portugál gazdaság összeomlásával is valós lehetőségként számol - derül ki az egyik legnagyobb londoni befektetési bankcsoport legújabb felméréséből.

A Barclays Capital rendszeresen méri a globális adósságfinanszírozás szempontjából alapvető fontosságú japán intézményi kötvénybefektetői kör hangulatát. A hétvégén ismertetett legfrissebb vizsgálat során a ház azt a kérdést is feltette a felmérésbe bevont japán kötvénybefektetőknek, hogy tartanak-e a görög válság által a világgazdaság egészére gyakorolt negatív hatástól. A megkérdezetteknek összesen a 75,8 százalék válaszolta azt, hogy "igen, valamelyest", vagy azt, hogy "igen, nagyon is".

Arról ugyanakkor erősen megoszlottak a vélemények, hogy Görögország végül elhagyja-e az euróövezetet, és ha igen, milyen eséllyel.

A válaszadók 37,9 százaléka jelölte be a megadott válaszlehetőségek közül a 0-20 százalékos valószínűségi sávot, 17,2 százalékuk 20-40 százalék közötti kockázatra voksolt, a befektetők 31 százaléka a 40-60 százalékos kockázati sávot választotta, 13,8 százalék szerint a 60-80 százalék közötti valószínűség a helyes válasz. A 80-100 százalékos kockázati sávot azonban senki nem jelölte be, vagyis a japán intézményi kötvénybefektetői körben a Barclays Capital felmérése szerint nincs olyan, aki teljesen biztosra venné Görögország távozását a valutaunióból.

Más nagy londoni pénzügyi elemzőcégek szerint ugyanakkor várhatóan a legújabb görög mentőcsomag sem fogja megakadályozni Görögország kiesését az euróövezetből.

Az egyik legnagyobb londoni gazdasági-pénzügyi elemzőház, a Capital Economics közgazdászai az új görög pénzügyi segélyprogramról összeállított értékelésükben úgy vélekedtek, hogy jóllehet az új görög mentőcsomaggal az euróövezet "nyerhet egy kis időt", azonban a program "irreális gazdasági feltételezésekre" épül, és várhatóan "nem lesz sikeresebb, mint az első". A ház szerint éppen ezért fennáll annak a lehetősége, hogy a nemzetközi hitelezői trojka, vagyis az euróövezeti tagállamok, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az Európai Központi Bank (EKB) néhány hónapon belül törli az egész segélyprogramot, különösen akkor, ha a választások után megalakuló új görög kormány nem lesz hajlandó teljes mértékben tartani magát a feltételekhez.

Mindezek alapján a Capital Economics londoni elemzői arra számítanak, hogy a most elfogadott segélyprogram valószínűleg néhány hónap, sőt akár néhány hét alatt összeomlik, és Görögország még az idén elhagyja az euróövezetet.

A Barclays Capital új befektetői felmérésének tanúsága szerint ugyanakkor a japán intézményi kötvénybefektetőket Portugália sorsa is meglehetősen aggasztja.

Arra a kérdésre, hogy szerintük melyik további euróövezeti gazdaságot fenyegeti az összeomlás veszélye, 75,9 százalék Portugáliát nevezte meg. E felmérésben - amelyben több válaszlehetőséget is meg lehetett jelölni - a második helyre Írország került, de csak a válaszok 10,3 százalékával, Spanyolország és Olaszország összeomlásától pedig a vizsgálatba bevont befektetői körnek mindössze a 6,9, illetve a 3,4 százaléka tart.

A japán kötvénybefektetők 17,2 százaléka ugyanakkor nem számít további eurógazdaságok összeomlására.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.