Zároltatták egy gazdag vállalkozó vagyonát

Külföldre nyúlt Athén az "államnak járó pénzért"

A görög kormány zároltatta egy gazdag vállalkozó külföldi bankszámláit, hogy hozzájusson az "államnak járó pénzhez".

2012.02.24 09:55MTI

A gazdasági és pénzügyi válság kitörése óta Athén első ízben folyamodott ehhez a lépéshez. A szóban forgó vállalkozó a vegyipari szektorban tollasodott meg, majd néhány év múlva egy kereskedelmi bank igazgatótanácsának elnöke és főrészvényese lett. Három svájci bankszámláján 158 millió euró van - írta pénteken a Süddeutsche Zeitung.
   
A görög jegybank vizsgálata kiderítette, hogy az illető és további üzletemberek az utóbbi években nem kevesebb, mint 700 millió eurót menekítettek ki külföldre. Nagyvállalatok és gazdag személyek legalább 50 milliárd euróval tartoznak a görög államnak. Januári sajtójelentések arról számoltak be, hogy a drachma "visszatérésétől" rettegő gazdag görögök a válság kezdete óta mintegy 200 milliárd eurót utaltak át külföldi bankszámlákra.
   
A nemzetközi hitelező csoport a hét elején hagyta jóvá a Görögországnak szóló második pénzügyi mentőcsomagot, amelynek értéke 130 milliárd euró. A tavalyi első hitelcsomag 110 milliárd euróval sietett az államcsőd rémével szembenéző Athén segítségére.
   
A mentőcsomaghoz anyagi eszközökkel hozzájáruló államok vezető politikusai hetek óta szorgalmazzák, hogy a görög kormány mindaddig zárolja a tehetős emberek vagyonát, amíg az utóbbiak nem fizetik ki az állammal szembeni tartozásaikat. Legutóbb Sigmar Gabriel, a Német Szociáldemokrata Párt elnöke küldött ilyen értelmű felszólítást Athénnak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.