Elavult vagy nem elavult?

Bezáratnák a döttingeni Beznau atomerőművet

Svájci atomenergia-ellenes csoportok csütörtökön felszólították a berni kormányt, hogy zárja be a döttingeni Beznau erőművet, amelyet elavultnak tartanak. A szolgáltató visszautasítja a vádakat.

2012.02.23 18:21MTI

A német határtól 10 kilométerre fekvő létesítmény rövidesen a világ legrégebbi nyomottvizes atomerőműve lesz, amint a nyugat-angliai Oldburyben lévő erőművet bezárják. A környezetvédő és baloldali pártok által kezdeményezett kampány arra hivatkozik, hogy az erőmű számos biztonsági hiányossággal küszködik: megbízhatatlan a vészhelyzeti áramellátás, a reaktorfedélen és az acélburkolaton pedig repedések mutatkoznak.
   
Az Axpo energiakonszern nem ért egyet a bírálattal: "Az Axpo számára a biztonság mindennél előrébbvaló" - nyilatkozta a cég egyik illetékese. A vállalat 700 millió svájci frankot (170 milliárd forintot) készül beruházni az atomerőműbe, többek közt egy új vészhelyzeti áramszolgáltató létesítésére. Kicserélik a reaktorfedelet is, nem mintha meghibásodott volna, hanem mert hasonló létesítményeknél az anyag elfáradását figyelték meg - állítja a vállalat.
   
A berni kormány a japán fukusimai katasztrófa hatására úgy döntött, hogy nem engedélyezi új atomerőművek építését. A meglévő öt svájci erőmű élettartamát 50 évre kalkulálják, ennek értelmében a Beznau I. reaktort 2019-ben kell bezárni, az utolsó erőművet pedig 2034-ben állítanák le.
   
Egy kormányszóvivő szerint nincs ok arra, hogy idő előtt állítsanak le atomreaktorokat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.