Németország jól zárta a tavalyi évet

Az építőipari cégek több mint felének csökkent a bevétele

A magyarországi építőipari cégek 59 százalékánál csökkent, 30 százalékánál nem változott az értékesítés nettó árbevétele tavaly - derül ki az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) 500 céget érintő idei év eleji felméréséből.

2012.02.22 15:50MTI

Az árbevétel-arányos jövedelmezőség tovább csökkent, a válaszadók 60 százalékánál nem érte el a 2 százalékot, és az idén várhatóan tovább romlik a helyzet.

Az elvárt béremelés miatt a válaszadók 80 százaléka az idén az előző évihez képest nagyobb arányban, átlagosan 4 százalékkal kénytelen emelni a bruttó béreket. A bértömeg megtartása miatt viszont létszámleépítésre kényszerülnek az építőipari társaságok. Azoknál a cégeknél, amelyeknél a munkaerő megtartásával számolnak, a béremelést csak a jövedelmezőség rovására tudják véghezvinni, ami - a nemzetgazdaság más ágazataihoz képest - egyébként is alacsony, mindössze 2 százalékos.

A szakemberek hiánya - a beszűkült piac miatt - nem okoz problémát, de a piac élénkülésével változik a helyzet. A válaszadók az utánpótlás hiányát kifogásolták, főként a kőműves, ács, bádogos, víz- gáz- és fűtésszerelő szakmákban. A szakemberképzés és továbbképzés nehéz helyzetét fokozza, hogy ez év elejétől a szakképzési hozzájárulás nem csökkenthető sem a fejlesztési támogatásról szóló megállapodással, sem pedig a saját dolgozók képzési költségének elszámolásával. Így a cégek 58 százaléka csökkenti a saját dolgozói képzésére fordított összeget.

Az építőipari cégek véleménye szerint üzleti helyzetük összességében az idén tovább romlik, és a válság negatív hatásai ellen egyre kevesebb eszközzel tudnak védekezni.

Jól zárta a tavalyi évet a német építőipar

A forgalom és a rendelésállomány erős növekedésével zárta a tavalyi évet a német építőipar: a forgalom 12,5 százalékkal 93,4 milliárd euróra nőtt, a megrendelések 4 százalékkal növekedtek.

A növekedés azonban szinte kizárólag a magasépítési ágazat teljesítményének gyarapodásából adódott, a mélyépítésben 0,6 százalékkal esett a kereslet.

A vizsgálatba csak a legalább húsz fős építőipari cégeket vonták be. Ezekben a cégekben az alkalmazottak száma éves összevetésben 2,6 százalékkal, 734 ezerre nőtt.

Az ágazat szakmai szervezet,e a ZDB már korábban jelezte, hogy számításai szerint sok éve nem tapasztalt növekedéssel zárta a német építőipar a tavalyi évet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.