Bajban a kis létszámú vállalkozások

Könnyen bedőlnek a Pest megyei építőipari cégek

Pest megyében elsősorban a tőkeszegény kis- és középvállalkozások, azon belül főként az építőipari cégek ellen indul a legtöbb felszámolási eljárás.

2012.02.14 19:23MTI

Mizerák Juditnak, a Budapest Környéki Törvényszék felszámolási csoportjának vezetőjének közlése szerint tavaly 3450 felszámolási eljárást kezdeményeztek a megyében, jelenleg több mint 4600 ilyen üggyel foglalkoznak a törvényszéken. A térség körülbelül 85 ezer gazdasági társasága közül jellemzően a tőkeszegény, kis létszámot foglalkoztató vállalkozások kerülnek bajba, de több, jelentős tőkével rendelkező építőipari cég is küzd a talpon maradásért - tette hozzá a csoportvezető.
   
Pest megyében az állami, illetve önkormányzati kifizetések nehézkessége miatt az építőipar a legveszélyeztetettebb ágazat; e cégek anyagi helyzetére jellemző, hogy a hitelezők már néhány tízezer forintért is felszámolási eljárást kezdeményeznek - magyarázta Mizerák Judit.
   
A múlt év végén megújult csődtörvény (amely szerint csak 200 ezer forint fölötti tartozás esetén indítható felszámolási eljárás) enyhítheti a bírák munkaterheit, azonban az idén márciusban, majd a nyár folyamán hatályba lépő módosítások csak az informatikai fejlesztések után gyorsíthatják az ügymenetet - mondta a felszámolási bírák véleményét tolmácsolva a csoportvezető.
   
Az új szabályozás miatt egy ideig mindenképpen szaporodnak a bírák adminisztrációs, ellenőrzési, illetve adategyeztetési teendői, így lassulhatnak az eljárások - mondta a Budapest Környéki Törvényszék felszámolási csoportjának vezetője.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.