A munkavállalókért aggódik az LMP

Malév - Csőd és cserbenhagyás?

Az LMP közleménye szerint a Malév dolgozók kifizetésére nincs már elég pénz. Az párt ezért "felszólítja a kormányt, gondoskodjon megfelelően az állami vállalat munkavállalóiról, ha már hagyta csődbe jutni a céget. Az új vizsgálóbizottságnak a csőd körülményeit is fel kell tárnia."

2012.02.18 10:10ma.hu

„A Malév bértartozásának összege a becslések szerint mintegy kilencmilliárd forint, a cég számláján viszont összesen nagyjából egymilliárd maradt. A teljes adósság százhúszmilliárdra rúghat, így az utasok kártérítése, a beszállítók – közöttük számos kis- és közepes vállalkozás – kifizetésére végképp semmi remény. A jelenlegi helyzetben kevés az esély arra is, hogy a dolgozók olyan álláskeresési, támogató programban vegyenek részt, mint amilyet a múlt héten bezárt Nokia gyárában bejelentettek. Az LMP felszólítja a kormányt, gondoskodjon megfelelően az állami vállalat dolgozóiról, ha már hagyta csődbe jutni a céget” – olvasható az ellenzéki párt közleményében.
 
Leszögezik azt is: „a Malév hirtelen csődje a repülőtér környékén, Pestszentlőrincen és a környező kistelepüléseken élő munkavállalókat és beszállítóként tevékenykedő vállalkozásokat hatványozottan sújtja, ezen keresztül pedig a kerületi önkormányzatot is váratlan nehézségek elé állítja. Bizonyára nem kerülte el Németh Lászlóné figyelmét Ughy Attila nyílt levele, melyben a XVIII. kerület polgármestere a kormányzat segítségét sürgette. Dacára annak, hogy a probléma súlyosságát a helyi fideszes vezetés is látja, a kormány eddig nem tett le komolyan vehető tervet a munkanélküliek, fogyasztók és vállalkozók helyzetének orvoslására.”
 
Az LMP véleménye szerint „a Fidesz bebizonyította, hogy még az MSZP kormányoknál is rosszabb gazdája volt a Malévnek, az állami vagyonnak. A dolgozók, a közvélemény jogosan vár magyarázatot arra a kormánytól, hogyan juthatott ilyen váratlanul csődbe a cég. Követeljük, hogy az új vizsgálóbizottság ne csak 2010-ig vizsgálja az eseményeket, hanem a csődbejutás okait is tárja fel.”
 
Hozzáfűzik: „a kormány képviselői, élükön Fellegi Tamással, számtalanszor biztosították a közvéleményt, hogy a Malév fennmaradása fontos. Vajon milyen elv szerint dönt a kormány az állami vagyon sorsáról, amikor a Malév jelenlegi adósságának négyszeresét fizeti ki MOL-részvényekért, amikor máig ismeretlen okok miatt megvásárolták a Rábát, ellenben hagyja csődbe jutni a nemzeti légitársaságot, és sorsukra hagyják a dolgozókat, az utasokat, a beszállító kis- és közepes vállalkozásokat.”
 
„Az LMP szerint azonnali válságkezelő lépésekre van szükség a munkahelyüket elvesztő dolgozók, az érintett vállalkozások, valamint a helyi önkormányzat bevonásával” – zárul az LMP közleménye.
 

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.