Az EU-biztos szerint

Nem kell aggódni a gázért a hidegben

Az EU energiaügyi biztosa szerint nincs ok aggodalomra a gázellátás miatt a mostani hideg időben sem.

2012.02.12 21:48MTI

"Nincs veszély: több a tárolt tartalék, mint korábban, több a lehetőség a vezetékek összekapcsolására, és Kijev és Moszkva sem dolgozik egymás ellen, hanem mindenki megteszi a magáét" - mondta az Európai Bizottság energiaügyekért felelős tagja, Günther Oettinger vasárnap a Reuters hírügynökségnek.

Arra célzott, hogy Oroszország fedezi az EU földgázszükségletének a negyedét, az orosz földgáz mintegy 60 százaléka Ukrajnán át érkezik, és a múltban - legutóbb 2009 elején - elő-előfordult, hogy orosz-ukrán nézeteltérések miatt Európa gázellátása átmenetileg kárt szenvedett.

Ettől függetlenül az orosz exportőr Gazprom az elmúlt hetekben kissé csökkentette szállításait a hazai szükségletre hivatkozva, ez azonban a korábbi nagyobb és tartalékba került szállítások miatt nem okozott fennakadást. Így például Olaszország szombaton és vasárnap a megrendeltnél 13 százalékkal kevesebb orosz földgázt kapott.

A Gazprom egész évre is jelezte, hogy lefarag az európai exportja növelésére szóló terveiből. Ennek dacára is éves szinten "több mint elegendők" a szállításai, írta a Reuters piaci elemzőket idézve.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.