A görög megállapodás után sor kerülhet rá

Németország kész újratárgyalni a portugál mentőcsomagot

Németország készen áll újratárgyalni a portugál mentőcsomagot, amennyiben szükséges, de ez csak azt követően történhet meg, hogy megállapodás született a második görög mentőcsomagról.

2012.02.10 09:46MTI

Ez derül ki abból a magánbeszélgetésből, amely Wolfgang Schäuble német és Vitor Gaspar portugál pénzügyminiszterek között zajlott az euróövezeti gazdasági és pénzügyminiszterek csütörtöki találkozója előtt, és amelyről a portugál média videót tett közzé egy videómegosztó portálon.
   
A videó szerint Schäuble úgy fogalmazott: "amennyiben ekkor szükségessé válik a portugál program módosítása, akkor készen állunk majd erre". Hozzátette: "kulcsfontosságú", hogy bármilyen lépés azt követően történjen, hogy "jelentős döntés született Görögországról".
   
Gaspar úgy válaszolt: "ezt nagyra értékeljük".
   
A beszélgetésnek azért is van nagy súlya, mivel először hallható vezető euróövezeti döntéshozó szájából annak lehetősége, hogy felülvizsgálják a portugál mentőcsomagot. Korábban európai döntéshozók és Pedro Passos Coelho portugál miniszterelnök is arról tájékoztatott: nincs szó a program módosításáról.
   
Schäuble a beszélgetés során jelezte: azért kell megvárni a görög helyzet rendezését, mivel a német parlament és a közvélemény is kételkedik a kormánynak a görög válságkezelés során mutatott lépéseiben.
   
Gaspar mindazonáltal később sajtótájékoztatón sietett leszögezni: Portugália nem kéri a program felülvizsgálatát.
   
Egy német kormányzati forrás a Dow Jones üzleti hírügynökségnek pénteken elmondta: Németország "mindig is" azt mondta, hogy az olyan országok, amelyek teljesítik, vagy túlteljesítik kötelezettségvállalásaikat, némi rugalmasságot nyerhetnek programjukat illetően.
   
Portugália 2011. májusában állapodott meg nemzetközi hitelezőkkel egy három év futamidejű, 78 milliárd eurós mentőcsomagról. A tervek szerint a kisebbik ibériai állam 2013 végén térne vissza a tőkepiacokra.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.